Ciasto śliwkowe na maślance. Przepis na słodki wypiek bez wyrastania

ciasto ze śliwkami na maślance
Autor: Shutterstock Przepis na ciasto śliwkowe na maślance jest łatwy i szybki.
łatwy
60 min
12

Ciasto ze śliwkami na maślance to prosty przepis na letni słodki wypiek. Jego uzupełnieniem jest chrupiąca kruszonka. Przygotowanie trwa zaledwie kilka minut, składniki są niedrogie, a efekt smakowy to poezja. Oto łatwy przepis na ciasto ze śliwkami na maślance, które uwielbiają wszyscy.

Jak zrobić ciasto ze śliwkami na maślance?

Przepis na ten słodki wypiek z dodatkiem śliwek jest bardzo łatwy. Najpierw trzeba przygotować kruszonkę. Kolejnym krokiem jest ubicie jajek z cukrem, a następnie dodanie maślanki i oleju. Na koniec wsypuje się mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i miesza. Tak przygotowane ciasto przelewa się do formy. Na wierzchu układa się połówki śliwek i posypuje kruszonką. Ciasto z owocami piecze się w temperaturze 200 stopni C przez 45 minut. Gotowe!

Przepis na ciasto ze śliwkami na maślance

  • Przepis na ten smakowity wypiek ze śliwkami jest prosty. Warto więc zapisać ten przepis, ponieważ ciasto ze śliwkami na maślance będzie numerem jeden wśród wypieków z tymi owocami.
  • Czas przygotowania to kilka chwil, a pieczenie trwa 45 minut.
  • Lista składników jest krótka i znajdują się na niej produkty, które nie są wyszukane, a ich ceny nie przyprawiają o zawrót głowy.

Czym wzbogacić ciasto ze śliwkami na maślance?

To podstawowy przepis na ciasto ze śliwkami na maślance. Można go modyfikować i dodawać inne składniki, które podkręcą jego smak. Do ciasta można wsypać szczyptę cynamonu lub przyprawy do piernika. Sprawdzą się też rodzynki lub płatki migdałowe. Ciasto ze śliwkami doskonale smakuje z migdałową kruszonką, udekorowane lukrem lub posypane cukrem pudrem.

SKŁADNIKI

  • 1 kg śliwek
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka maślanki
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • Kruszonka:
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 2 łyżki cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotować kruszonkę. Mąkę wymieszać z cukrem i masłem.
  • Jajka ubić z cukrem na puch. Cały czas ubijając, wlać maślankę, a następnie olej. Ubijać do połączenia składników.
  • Stopniowo wsypywać mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszać, aż składniki się połączą.
  • Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć przekrojone na pół i pozbawione pestek śliwki. Posypać kruszonką.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec 45 minut, do suchego patyczka.
Dlaczego warto jeść śliwki?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej