Ciasto śliwkowe na maślance. Przepis na słodki wypiek bez wyrastania
Ciasto ze śliwkami na maślance to prosty przepis na letni słodki wypiek. Jego uzupełnieniem jest chrupiąca kruszonka. Przygotowanie trwa zaledwie kilka minut, składniki są niedrogie, a efekt smakowy to poezja. Oto łatwy przepis na ciasto ze śliwkami na maślance, które uwielbiają wszyscy.
Jak zrobić ciasto ze śliwkami na maślance?
Przepis na ten słodki wypiek z dodatkiem śliwek jest bardzo łatwy. Najpierw trzeba przygotować kruszonkę. Kolejnym krokiem jest ubicie jajek z cukrem, a następnie dodanie maślanki i oleju. Na koniec wsypuje się mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i miesza. Tak przygotowane ciasto przelewa się do formy. Na wierzchu układa się połówki śliwek i posypuje kruszonką. Ciasto z owocami piecze się w temperaturze 200 stopni C przez 45 minut. Gotowe!
Przepis na ciasto ze śliwkami na maślance
- Przepis na ten smakowity wypiek ze śliwkami jest prosty. Warto więc zapisać ten przepis, ponieważ ciasto ze śliwkami na maślance będzie numerem jeden wśród wypieków z tymi owocami.
- Czas przygotowania to kilka chwil, a pieczenie trwa 45 minut.
- Lista składników jest krótka i znajdują się na niej produkty, które nie są wyszukane, a ich ceny nie przyprawiają o zawrót głowy.
Czym wzbogacić ciasto ze śliwkami na maślance?
To podstawowy przepis na ciasto ze śliwkami na maślance. Można go modyfikować i dodawać inne składniki, które podkręcą jego smak. Do ciasta można wsypać szczyptę cynamonu lub przyprawy do piernika. Sprawdzą się też rodzynki lub płatki migdałowe. Ciasto ze śliwkami doskonale smakuje z migdałową kruszonką, udekorowane lukrem lub posypane cukrem pudrem.
SKŁADNIKI
- 1 kg śliwek
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka maślanki
- 1/2 szklanki oleju
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Kruszonka:- 3 łyżki mąki
- 2 łyżki roztopionego masła
- 2 łyżki cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotować kruszonkę. Mąkę wymieszać z cukrem i masłem.
- Jajka ubić z cukrem na puch. Cały czas ubijając, wlać maślankę, a następnie olej. Ubijać do połączenia składników.
- Stopniowo wsypywać mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszać, aż składniki się połączą.
- Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć przekrojone na pół i pozbawione pestek śliwki. Posypać kruszonką.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec 45 minut, do suchego patyczka.