Ciasto Sen Sułtana. Znakomite połączenie korzennego biszkoptu z pysznym kremem i bezą
2022-10-05
łatwy
120 min
12
Ciasto Sen Sułtana to świetna propozycja na rodzinne spotkania. Jego bazą jest pachnący cynamonem ciemny biszkopt, który skrywa w sobie pyszne i różnorodne warstwy - kokosową bezę, aksamitny kakaowy krem z rodzynkami i kwaskowe konfitury. Całość smakuje rewelacyjnie.
SKŁADNIKI
- 6 jajek (wielkość L)
- 1 szklanka drobnego cukru
- 1 niepełna szklanka mąki tortowej
- 4 łyżki kakao
- 2 łyżeczki cynamonu
- Beza:
- 2 białka
- 0,5 szklanki drobnego cukru
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2-3 krople soku z cytryny
- Krem:
- 2 szklanki mleka
- 40 g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 1 kostka masła
- 1 tabliczka czekolady deserowej
- 1 garść rodzynek
- Poncz:
- 0,5 szklanki zaparzonej kawy
- (opcjonalnie ) 2-3 łyżki rumu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywna pianę z odrobina soli.
- Do ubitych białek dodawać po 1 łyżce cukru co ok. minutę i cały czas miksować.
- Następnie do piany dodać żółtka pojedynczo żółtka, każde kolejne dopiero gdy poprzednie dobrze się połączy z pianą.
- Do tak przygotowanej masy jajecznej przesiać mąkę, kakao i cynamon i delikatnie wymieszać szpatułka do połączenia składników.
- Dno tortownicy o średnicy 22-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki delikatnie posmarować tłuszczem.
- Wylać masę, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st. C. Piec ok 35-40 minut. Wystudzić. Przekroić na 3 blaty.
- Białka na beze ubić na sztywno, następnie dodawać po łyżce cukru co ok 1 minutę. Pod koniec miksowania dodać mąkę i sok z cytryny.
- Do piany dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać. Tortownicę, w której piekło się ciasto wyłożyć papierem, rozłożyć w niej równomiernie pianę.
- Wierzch wygładzić, blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st. C. ok 30 minut. Wystudzić, wyjąć z blaszki.
- Szklankę mleka zagotować z oboma rodzajami cukru, pilnując aby całkowicie się rozpuściły.
- Druga szklankę mleka zmiksować z kakao, mąką ziemniaczaną i żółtkami. Do wrzącego mleka z cukrem wlać roztwór.
- Gotować na małym ogniu cały czas mieszając, aż budyń zgęstnieje. Zdjąć z ognia, przykryć szczelnie folią spożywczą i wystudzić.
- Miękkie masło utrzeć na puszystą, jasna masę. Cały czas miksując dodawać po łyżce wystudzonego budyniu.
- Na koniec do masy dodać rodzynki i dość drobno posiekaną czekoladę, dokładnie wymieszać.
- Blaty ciasta nasączyć kawą. Spodni blat posmarować konfitura i ułożyć na nim bezę.
- Kolejny blat również posmarować konfiturą i ułożyć go na bezie konfitura do dołu.
- Kolejną warstwa jest krem, który należy równo rozsmarować na blacie (można trochę odłożyć do dekoracji).
- Wierzch przykryć ostatnim blatem, udekorować odłożonym kremem lub rozpuszczoną czekolada i bakaliami.
Beszamel: Biszkopt idealny – jak go zrobić?