Ciasto Sen Sułtana. Znakomite połączenie korzennego biszkoptu z pysznym kremem i bezą

Sen sułtana
Autor: Shutterstock Sen sułtana to smaczny i efektowny deser.
łatwy
120 min
12

Ciasto Sen Sułtana to świetna propozycja na rodzinne spotkania. Jego bazą jest pachnący cynamonem ciemny biszkopt, który skrywa w sobie pyszne i różnorodne warstwy - kokosową bezę, aksamitny kakaowy krem z rodzynkami i kwaskowe konfitury. Całość smakuje rewelacyjnie.

SKŁADNIKI

  • 6 jajek (wielkość L)
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 1 niepełna szklanka mąki tortowej
  • 4 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • Beza:
  • 2 białka
  • 0,5 szklanki drobnego cukru
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2-3 krople soku z cytryny
  • Krem:
  • 2 szklanki mleka
  • 40 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 1 kostka masła
  • 1 tabliczka czekolady deserowej
  • 1 garść rodzynek
  • Poncz:
  • 0,5 szklanki zaparzonej kawy 
  • (opcjonalnie ) 2-3 łyżki rumu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywna pianę z odrobina soli.
  • Do ubitych białek dodawać po 1 łyżce cukru co ok. minutę i cały czas miksować.
  • Następnie do piany dodać żółtka pojedynczo żółtka, każde kolejne dopiero gdy poprzednie dobrze się połączy z pianą.
  • Do tak przygotowanej masy jajecznej przesiać mąkę, kakao i cynamon i delikatnie wymieszać szpatułka do połączenia składników.
  • Dno tortownicy o średnicy 22-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki delikatnie posmarować tłuszczem.
  • Wylać masę, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st. C. Piec ok 35-40 minut. Wystudzić. Przekroić na 3 blaty.
  • Białka na beze ubić na sztywno, następnie dodawać po łyżce cukru co ok 1 minutę. Pod koniec miksowania dodać mąkę i sok z cytryny.
  • Do piany dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać. Tortownicę, w której piekło się ciasto wyłożyć papierem, rozłożyć w niej równomiernie pianę.
  • Wierzch wygładzić, blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st. C. ok 30 minut. Wystudzić, wyjąć z blaszki.
  • Szklankę mleka zagotować z oboma rodzajami cukru, pilnując aby całkowicie się rozpuściły.
  • Druga szklankę mleka zmiksować z kakao, mąką ziemniaczaną i żółtkami. Do wrzącego mleka z cukrem wlać roztwór.
  • Gotować na małym ogniu cały czas mieszając, aż budyń zgęstnieje. Zdjąć z ognia, przykryć szczelnie folią spożywczą i wystudzić.
  • Miękkie masło utrzeć na puszystą, jasna masę. Cały czas miksując dodawać po łyżce wystudzonego budyniu. 
  • Na koniec do masy dodać rodzynki i dość drobno posiekaną czekoladę, dokładnie wymieszać.
  • Blaty ciasta nasączyć kawą. Spodni blat posmarować konfitura i ułożyć na nim bezę.
  • Kolejny blat również posmarować konfiturą i ułożyć go na bezie konfitura do dołu.
  • Kolejną warstwa jest krem, który należy równo rozsmarować na blacie (można trochę odłożyć do dekoracji).
  • Wierzch przykryć ostatnim blatem, udekorować odłożonym kremem lub rozpuszczoną czekolada i bakaliami.
Beszamel: Biszkopt idealny – jak go zrobić?

Galeria: Ciasta z kremem - przepisy ze zdjęciami

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej