Ciasto Prymus zachwyca od pierwszego kęsa. Tradycyjna szarlotka może się schować

ciasto Prymus
Autor: Shutterstock Prymus to poezja smaku. To ciasto wiedzie prym na każdym spotkaniu rodzinnym.
łatwy
60 min
8

Dieta wegetariańska

Ciasta z jabłkami od lat cieszą się niesłabnącą popularnością. Są pyszne, łatwe i pasują na każdą okazję. Przepisem, na który warto zwrócić szczególną uwagę, jest receptura na obłędne ciasto Prymus. To wyborne połączenie kruchego ciasta i jabłek, które należy przygotować w odpowiedni sposób. Jak to zrobić? Poznajcie prosty i sprawdzony przepis na ciasto Prymus, które oczaruje smakiem i aromatem.

Z czego zrobić ciasto Prymus?

Do upieczenia pysznego ciasta z jabłkami Prymus potrzebne są produkty, z których przygotowuje się domowe wypieki. Na liście składników nie ma zaskakujących czy trudno dostępnych artykułów spożywczych. Dobór składników to właśnie jedna z zalet Prymusa. Dzięki temu, że są w sklepach przez cały rok, to wyśmienite ciasto można piec na każdą okazję.

Co jest więc potrzebne, aby zrobić znakomite ciasto Prymus? Na liście składników znalazły się takie produkty jak:

  • jabłka
  • składniki do kruchego ciasta – mąka pszenna, masło, jajko, śmietana lub jogurt grecki, cukier i cukier z prawdziwą wanilią, proszek do pieczenia, szczypta soli
  • cynamon
  • kasza manna
  • sok z cytryny

Jak zrobić ciasto Prymus?

Przepis na ciasto Prymus jest bardzo łatwy. Kluczowe jest pokrojenie jabłek. Nie ściera się ich tarce, ani nie kroi w drobną kostkę. Obrane jabłka należy pokroić w małe i cienkie plasterki. Sposób przygotowania jabłek wyróżnia ten przepisów wśród innych receptur na domowe wypieki z dodatkiem tych popularnych owoców. Dzięki temu Prymus smakuje wyjątkowo dobrze.

Jak upiec ciasto Prymus? Z tym przepisem jest to łatwe i nie wymaga zbyt wiele czasu. Kruche ciasto, które jest bazą tego wypieku z jabłkami, można wyrobić ręcznie lub za pomocą miksera czy robota.

  • 1. krok – wyrobienie kruchego ciasta, podzielenie i schłodzenie
  • 2. krok – pokrojenie jabłek
  • 3. krok – rozwałkowanie części ciasta i wyłożenie nim dna formy
  • 4. krok – nałożenie jabłek na kruchy spód
  • 5. krok – starcie na tarce pozostałego ciasta i posypanie nim jabłek
  • 6. krok – upieczenie ciasta Prymus w piekarniku

Jak podawać ciasto Prymus?

Wyborny Prymus, który po brzegi wypełniony jest słodkimi jabłkami, to uniwersalny wypiek. Smakuje wyśmienicie i można serwować go na każdą okazję bez względu na porę roku. Zaletą tego pysznego ciasta z jabłkami jest to, że można je podawać jeszcze lekko ciepłe i po całkowitym ostygnięciu. Porcje Prymusa warto wzbogacić bitą śmietaną lub domowymi lodami waniliowymi. Wierzch można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem lub posypać startą gorzką czekoladą.

SKŁADNIKI

  • 1 i 1/2 kg jabłek
  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 110 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 jajko
  • 5 łyżek śmietany lub jogurtu greckiego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę pszenną przesiać do miski. Wsypać proszek do pieczenia, cukier, cukier z wanilią i szczyptę soli. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło i śmietanę. Wbić jajko. Energicznie wyrobić gładkie ciasto.
  • Uformować kulę i podzielić ją na dwie części w proporcji 3/4 i 1/3. Obie części owinąć folią spożywczą. Mniejszą włożyć do zamrażarki, a większą do lodówki na 30 minut.
  • Obrane jabłka pokroić na małe plasterki, usuwając gniazda nasienne. Przełożyć do miski i skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Oprószyć cynamonem i wymieszać. Odstawić.
  • Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na wymiar formy. Przełożyć je do formy wyłożonej papierem do pieczenia, lekko dociskając do dna. Posypać kaszą manną.
  • Na spód równomiernie wyłożyć pokrojone jabłka, odsączając je z nadmiaru soku.
  • Zamrożone ciasto zetrzeć na tarce i równomiernie posypać nim jabłka.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około godziny.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać na deser na różne okazje lub bez.
Beszamel: Jabłka - Dlaczego są zdrowe, czemu warto jeść jabłka?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej