Ciasto Prymus zachwyca od pierwszego kęsa. Tradycyjna szarlotka może się schować
Dieta wegetariańska
Ciasta z jabłkami od lat cieszą się niesłabnącą popularnością. Są pyszne, łatwe i pasują na każdą okazję. Przepisem, na który warto zwrócić szczególną uwagę, jest receptura na obłędne ciasto Prymus. To wyborne połączenie kruchego ciasta i jabłek, które należy przygotować w odpowiedni sposób. Jak to zrobić? Poznajcie prosty i sprawdzony przepis na ciasto Prymus, które oczaruje smakiem i aromatem.
Z czego zrobić ciasto Prymus?
Do upieczenia pysznego ciasta z jabłkami Prymus potrzebne są produkty, z których przygotowuje się domowe wypieki. Na liście składników nie ma zaskakujących czy trudno dostępnych artykułów spożywczych. Dobór składników to właśnie jedna z zalet Prymusa. Dzięki temu, że są w sklepach przez cały rok, to wyśmienite ciasto można piec na każdą okazję.
Co jest więc potrzebne, aby zrobić znakomite ciasto Prymus? Na liście składników znalazły się takie produkty jak:
- jabłka
- składniki do kruchego ciasta – mąka pszenna, masło, jajko, śmietana lub jogurt grecki, cukier i cukier z prawdziwą wanilią, proszek do pieczenia, szczypta soli
- cynamon
- kasza manna
- sok z cytryny
Jak zrobić ciasto Prymus?
Przepis na ciasto Prymus jest bardzo łatwy. Kluczowe jest pokrojenie jabłek. Nie ściera się ich tarce, ani nie kroi w drobną kostkę. Obrane jabłka należy pokroić w małe i cienkie plasterki. Sposób przygotowania jabłek wyróżnia ten przepisów wśród innych receptur na domowe wypieki z dodatkiem tych popularnych owoców. Dzięki temu Prymus smakuje wyjątkowo dobrze.
Jak upiec ciasto Prymus? Z tym przepisem jest to łatwe i nie wymaga zbyt wiele czasu. Kruche ciasto, które jest bazą tego wypieku z jabłkami, można wyrobić ręcznie lub za pomocą miksera czy robota.
- 1. krok – wyrobienie kruchego ciasta, podzielenie i schłodzenie
- 2. krok – pokrojenie jabłek
- 3. krok – rozwałkowanie części ciasta i wyłożenie nim dna formy
- 4. krok – nałożenie jabłek na kruchy spód
- 5. krok – starcie na tarce pozostałego ciasta i posypanie nim jabłek
- 6. krok – upieczenie ciasta Prymus w piekarniku
Jak podawać ciasto Prymus?
Wyborny Prymus, który po brzegi wypełniony jest słodkimi jabłkami, to uniwersalny wypiek. Smakuje wyśmienicie i można serwować go na każdą okazję bez względu na porę roku. Zaletą tego pysznego ciasta z jabłkami jest to, że można je podawać jeszcze lekko ciepłe i po całkowitym ostygnięciu. Porcje Prymusa warto wzbogacić bitą śmietaną lub domowymi lodami waniliowymi. Wierzch można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem lub posypać startą gorzką czekoladą.
SKŁADNIKI
- 1 i 1/2 kg jabłek
- 500 g mąki pszennej
- 250 g masła
- 110 g drobnego cukru do wypieków
- 1 jajko
- 5 łyżek śmietany lub jogurtu greckiego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki kaszy manny
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę pszenną przesiać do miski. Wsypać proszek do pieczenia, cukier, cukier z wanilią i szczyptę soli. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło i śmietanę. Wbić jajko. Energicznie wyrobić gładkie ciasto.
- Uformować kulę i podzielić ją na dwie części w proporcji 3/4 i 1/3. Obie części owinąć folią spożywczą. Mniejszą włożyć do zamrażarki, a większą do lodówki na 30 minut.
- Obrane jabłka pokroić na małe plasterki, usuwając gniazda nasienne. Przełożyć do miski i skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Oprószyć cynamonem i wymieszać. Odstawić.
- Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na wymiar formy. Przełożyć je do formy wyłożonej papierem do pieczenia, lekko dociskając do dna. Posypać kaszą manną.
- Na spód równomiernie wyłożyć pokrojone jabłka, odsączając je z nadmiaru soku.
- Zamrożone ciasto zetrzeć na tarce i równomiernie posypać nim jabłka.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około godziny.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać na deser na różne okazje lub bez.