Ciasto migdałowe z czereśniami i musem jogurtowym. Pyszny przepis na lato
2023-06-21
łatwy
120 min
12
Rozpływające się w ustach ciasto migdałowe z czereśniami i musem jogurtowym to deser, w którym można zakochać się od pierwszego kęsa. Wbrew pozorom ciasto nie jest trudne, a czas przygotowania dość krótki. Oto sprawdzony przepis na pyszne ciasto migdałowe z musem jogurtowym i słodkimi czereśniami.
Jak zrobić ciasto migdałowe z czereśniami i musem jogurtowym?
Przygotowania tego obłędnego czereśniowego deseru można podzielić na etapy:
- 1. etap – wyrobienie, schłodzenie i upieczenie kruchego migdałowego spodu
- 2. etap – przygotowanie musu jogurtowego
- 3. etap – złożenie ciasta i udekorowanie go czereśniami
Przepis na ciasto migdałowe z czereśniami i musem jogurtowym
- Pyszne i rozpływające się w ustach ciasto migdałowe robi się łatwo. Przepis został tak napisany, aby nikogo nie spotkały przykre niespodzianki.
- Choć ciasto z czereśniami jest łatwe, na jego przygotowanie warto mieć nieco więcej czasu. W sumie pyszny deser robi około dwóch godzin. Tyle samo trzeba poczekać, aż ciasto schłodzi się w lodówce.
- Lista składników może wydać się długa. Są na niej jednak produkty łatwo dostępne. Właśnie teraz sezon na czereśnie jest w pełni i należy z niego korzystać, ponieważ nie trwa zbyt długo.
Kiedy podawać ciasto migdałowe z czereśniami i musem jogurtowym?
Dzięki temu łatwemu przepisowi można zrobić obłędny deser na lato, który zachwyci wyglądem i oczaruje smakiem. Najlepiej smakuje w ciepłe słoneczne dni. Ciasto podaje się schłodzone, więc przyjemnie orzeźwia. Migdałowe ciasto to również przepis na słodki wypiek na rożne okazje jak urodziny, imieniny czy rodzinne uroczystości.
SKŁADNIKI
- kruchy spód:
- 200 g mielonych migdałów
- 200 g zimnego masła
- 150 g mąki pszennej
- 100 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- szczypta soli
Mus jogurtowy:- 500 g czereśni
- 500 ml słodkiej śmietany 36%
- 500 g jogurtu naturalnego
- 8 listków żelatyny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przesianą mąkę wymieszać z cukrem pudrem i zmielonymi migdałami. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło i siekać nożem, aż powstanie kruszonka. Wsypać sól, wlać jogurt i dodać żółtka. Wyrobić gładkie ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę.
- Zimne ciasto rozwałkować na grubość około 1,5 cm. Wyłożyć nim dno i boki tortownicy. W kilku miejscach nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 20 minut. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Listki żelatyny namoczyć w zimnej wodzie. Do rondelka przelać śmietankę i wsypać cukier. Zagotować, a następnie dodać odciśniętą z nadmiaru wody żelatynę. Mieszać, aż żelatyna się rozpuści. Wlać jogurt i wymieszać. Odstawić do ostygnięcia i wstawić do lodówki do lekkiego stężenia.
- Jogurtowy mus wyłożyć na upieczony kruchy spód. Na wierzchu ułożyć wydrylowane czereśnie. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.
- Przed podaniem pokroić na porcje.
Jak sprawnie wydrylować wiśnie lub czereśnie?