Ciasto makowe: idealne dla wybrednych gości
2021-03-29

łatwy
20 min
4
Ciasto makowe jest puszyste i piegowate od niebieskiego maku. To pyszne ciasto jest szalenie proste w przygotowaniu. Zrobi je każdy, nie potrzeba nawet wagi, bo wszystkie składniki odmierza się na szklanki i łyżki.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 4 jajka rozmiar M
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka maku niebieskiego
- 2 szklanki mąki krupczatki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki aromatu migdałowego lub waniliowego
- 1 szklanka stopionego masła lub margaryny
- 2 łyżki cukru pudru do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mak na sucho zemleć w młynku robota.
- Jajka zmiksować z cukrem na pulchną masę. Dodać mak, aromat i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wymieszać.
- Dodać stopione i przestudzone masło. Ponownie wymieszać.
- Wlać do formy natłuszczonej i wysypanej mąką.
- Piec w temperaturze 170-180°C przez 40-50 minut.
- Upieczone ciasto lekko przestudzić, wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem.