Odkryłam hiszpański przepis na znakomite ciasto. Tarta de Santiago smakuje obłędnie

Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Kuchnia hiszpańska to nie tylko paella i gazpacho, ale i mnóstwo słodkich wypieków, które warto poznać bliżej. Na szczególne wyróżnienia zasługuje hiszpański przepis na tartę de Santiago. To delikatne ciasto migdałowe rozpływa się w ustach i bez trudu można zrobić je w domu. Oto oryginalny hiszpański przepis na wyborną tartę de Santiago, która oczaruje smakiem każdego.
Jakie jest tradycyjne hiszpańskie ciasto?
Hiszpania ma bogatą tradycję wypiekania słodkich przysmaków, a wybór ciast i ciastek jest ogromny. Przepisy różnią się w zależności od regionu. Wyśmienite churros podawane z gorącym sosem czekoladowym, delikatny fan czy małe puszyste babeczki magdalenas to tylko niektóre przykłady. Do tego grona zalicza się także wypiek o nazwa tarta de Santiago. Jest to lekkie ciasto przygotowywane z migdałów, na które przepis znajdziecie poniżej.
Tarta de Santiago – co to jest?
Tarta de Santiago narodziła się w północno-zachodniej Hiszpanii, czyli w Galicji. Przepis na to ciasto ma korzenie w średniowieczu, a pierwsze wzmianki na jego temat pochodzą z 1577 roku. Charakterystyczną cechą tej wybornej tarty jest krzyż św. Jakuba, który zdobi wierzch wypieku. Symbol jest związany z Zakonem Rycerskim św. Jakuba, który miał ogromne znaczenie w historii Galicji i i jej stolicy Santiago de Compostela. Tarta de Santiago składa się z prostych składników. Ciasto robi się z migdałów, cukru, jajek i skórki pomarańczowej. Czasem wzbogaca się je likierem migdałowym lub cynamonem.
Jak zrobić tartę de Santiago?
Chociaż przepis na wyśmienitą tartę de Santiago pochodzi z gorącej Hiszpanii, to pyszne i aromatyczne ciasto z łatwością można zrobić w domu. Składniki, które niezbędne są do jego przygotowania, bez problemu można kupić w naszych sklepach. Na liście znalazły się cztery łatwo dostępne produkty. Dzięki temu, że do ciasta nie dodaje się mąki pszennej, wypiek jest bezpieczny dla osób unikających glutenu. Czas przygotowania także nie jest długi. Hiszpańska tarta jest gotowa w niecałą godzinę.
Jak więc zrobić pełną smaku i obłędnego aromatu migdałową tartę de Santiago? Wystarczy wybrać ten prosty i szybki przepis pochodzący z kuchni hiszpańskiej i postępować według niego krok po kroku.
- 1. krok – wymieszanie zmielonych migdałów z cukrem
- 2. krok – połączenie składników z jajkami
- 3. krok – wymieszanie ciasta ze skórką cytrynową
- 4. krok – przelanie ciasta do formy i upieczenie tarty de Santiago w piekarniku
Po upieczeniu, kiedy tarta ostygnie, wierzch należy jeszcze udekorować. Układa się na nim szablon z papieru w kształcie krzyża św. Jakuba i posypuje się cukrem pudrem.
SKŁADNIKI
- 300 g zmielonych migdałów
- 300 g cukru
- 4 jajka
- skórka otarta z jednej cytryny
Dodatkowo:- cukier puder
- krzyż św. Jakuba (wydrukowany i wycięty szablon)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mielone migdały i cukier przesypać do miski. Wymieszać.
- Kolejno wbijać po jednym jajku i delikatnie mieszać, aż składniki połączą się w jednolite ciasto.
- Dodać skórkę otartą z cytryny i wymieszać.
- Ciasto przelać do formy do tarty wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec około 35 minut do suchego patyczka, aż ciasto stanie się delikatnie rumiane.
- Wyjąć z piekarnika odstawić do ostygnięcia.
- Na wierzchu ułożyć szablon z krzyżem i obficie oprószyć cukrem pudrem.
- Podawać na deser na różne okazje.