Kruche ciasto z dżemem i kruszonką. Słodka klasyka każdego lata

Kruche ciasto z dżemem i kruszonką. Słodka klasyka każdego lata
Autor: Shutterstock.com Kruche ciasto z dżemem i kruszonką. Słodka klasyka każdego lata
łatwy
15 min
8

Dieta wegetariańska

Aromatyczne ciasto z dżemem jeżynowym i kruszonką migdałową to idealny sposób na letnie, słodki przysmak. Wychodzi przepyszne, kruche i delikatnie kwaskowe. To prosty sposób na ciekawy dodatek do kawy czy herbaty.

Chrupiące ciasto z kwaskowatym dżemem. Prosty sposób na ciekawy deser

Ciasto z dżemem jeżynowym i kruszonką migdałową to prosty do przygotowania deser, który wybornie smakuje i elegancko się prezentuje. Jeżyny mają głęboki i intensywny smak, który idealnie łączy słodycz z wyraźnym kwaskiem. Idealnie łączy się on z maślanym ciastem i orzechową kruszonką.

Ciasto to jest szybkie i proste w przygotowaniu. Nie wymaga specjalnych umiejętności, ubijania czy dokładnego przygotowywania. Najwięcej czasu zajmie niestety chłodzenie kruchego ciasta, ale jeśli chcemy możemy przygotować je dzień wcześniej.

Co ważne, do tego deseru możemy tak naprawdę użyć także innych dżemów. Sprawdzi się np. malinowy, porzeczkowy czy wiśniowy. Najważniejsze jest, by miał on lekko kwaskowaty smak, by zbalansować słodycz spodu i kruszonki. Jeśli chcemy możemy dodać również nieco cynamonu czy kardamonu. 

Ciasto najlepiej podawać na ciepło. Można połączyć je z lodami waniliowymi bądź jogurtem greckim. To wspaniały dodatek do kawy lub herbaty. Idealny nie tylko na lato, ale na każdą porę roku.

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1–2 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli
  • Nadzienie:
  • ok. 250–300 g dżemu jeżynowego 
  • Kruszonka migdałowa:
  • 60 g mąki pszennej
  • 40 g mielonych migdałów
  • 50 g cukru (najlepiej trzcinowego)
  • 60 g zimnego masła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W misce mieszamy cukier z solą i mąką.
  • Dodajemy pokrojone zimne masło i całość siekamy.
  • Kiedy masa przypomina kruszonkę dodajemy żółtko i 2 łyżki zimnej wody.
  • Szybko zagniatamy.
  • Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 45 minut.
  • W tym czasie w misce mieszamy mielone migdały, cukier i mąkę.
  • Dodajemy zimne masło i rozcieramy, aż powstanie kruszonka.
  • Wkładamy do lodówki.
  • Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
  • Ciasto rozwałkowujemy i układamy w formie.
  • Pieczemy około 12 minut.
  • Następnie smarujemy dżemem i posypujemy kruszonką.
  • Pieczemy 25 minut.
Beszamel: Jeżyny - właściwości odżywcze, zastosowanie jeżyn w kuchni
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej