Ciasta i desery z jagodami. 20 przepisów, które zawsze się udają
Sezon jagodowy można uznać za otwarty. Leśne czarne kulki aż się proszą, by je wykorzystać w kuchni. A można z nich rzeczywiście wyczarować doskonałe desery i ciasta. Zobaczcie, jakie mamy dla Was propozycje.
Spis treści
Jagody – doskonały owoc do ciast i deserów
Jagody są po prostu zdrowe. Mają w sobie nie tylko witaminy i minerały, lecz także bogactwo antocyjanów, które są silnymi przeciwutleniaczami. Do tego czarne jagody są niezwykle wdzięcznym składnikiem przeróżnych deserów. Nadają się do ciast pieczonych – drożdżowych, kruchych, sernikowych itp., a także do wszelkich deserów na zimno. Możliwości jest naprawdę mnóstwo. My mamy swoich faworytów – a spośród 20 przepisów, które tu zamieściliśmy, każdy znajdzie coś dla siebie.
Pyszne owoce z lasu
Najlepiej smakują jagody zebrane samemu w lesie. Trzeba pamiętać, by je myć, ponieważ mogą się na nich znajdować jaja tasiemca bąblowca, który wywołuje groźną chorobę – bąblowicę. A więcej na ten temat przeczytacie w artykule Dlaczego trzeba myć czarne jagody przed jedzeniem.