Ciasto kokosowe do kawy. Pyszne, puszyste i do zrobienia w 10 minut
Pyszne ciasto kokosowe to prawdziwy hit słodkich wypieków, który szturmem zdobywa wiernych fanów. Ciasto jest przyjemnie puszyste i dosłownie rozpływa się w ustach. Przygotowanie jest nieskomplikowane, a składniki niedrogie. Zobaczcie, jak zrobić ciasto kokosowe, które urzeknie od pierwszego kęsa.
Co potrzeba do ciasta kokosowego?
Aby upiec doskonałe ciasto o smaku kokosowym, potrzebne będzie kilka prostych produktów. Pyszny wypiek robi się z mąki pszennej, wiórków kokosowych, cukru, masła, mleka oraz proszku do pieczenia.
Jak zrobić ciasto kokosowe?
Najpierw trzeba utrzeć masło z cukrem, a następnie wbić jajka. Kiedy składniki się połączą, wsypuje się suche składniki i wlewa się mleko. Masę przelewa się do prostokątnej formy i wstawia do piekarnika. W jakiej temperaturze piec ciasto kokosowe? Aby ciasto ładnie i równo się upiekło temperatura pieczenia powinna wynosić 170 stopni C. Jak długo piec ciasto kokosowe? Według tego przepisu czas pieczenia wynosi 45 minut.
Przepis na ciasto kokosowe?
- Ciasto kokosowe może upiec każdy. Nawet ci, którzy dopiero poznają tajemną sztukę słodkich wypieków, poradzą sobie z nim na piątkę z plusem.
- Ten przepis jest nie tylko łatwy, ale i szybki. Składniki wystarczy połączyć za pomocą miksera i przelać do formy.
- Ciasto kokosowe piecze się z kilku prostych składników. Są w sklepach przez cały rok, dlatego wypiek można robić bez względu na pogodę.
- Smak ciast wzbogacą płatki migdałowe.
Jak udekorować ciasto kokosowe?
Pyszne i rozpływające się w ustach ciasto kokosowe będzie się pięknie prezentowało, jeżeli odpowiednio się je udekoruje. Wierzch ciasta można oprószyć cukrem pudrem lub delikatnie oblać polewą czekoladową. Sprawdzi się też lukier. Porcje można zaserwować w towarzystwie domowych lodów lub świeżych owoców. Pysznie będzie także z bitą śmietaną.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka mąki pszennej
- 150 ml mleka
- 100 g wiórków kokosowych
- 100 g masła
- 80 g cukru
- 2 jaja
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Masło utrzeć z cukrem na puch. Wbić jajka i zmiksować na jednolitą i gładką masę.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Cały czas miksując, stopniowo dodawać do masy. Wlać mleko i zmiksować do połączenia. Wsypać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać.
- Ciasto przelać do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównać.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec 45 minut. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Przed podaniem udekorować wiórkami kokosowymi, owocami, oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem.