Ciasto jogurtowe. Szybkie, pyszne i zawsze się udaje

ciasto jogurtowe
Autor: Shutterstock Zawsze wilgotne ciasto jogurtowe robi się ekspresowo.
łatwy
60 min
12

Dieta wegetariańska

Ciasto jogurtowe jest obłędnie pyszne i pasuje na wiele różnych okazji. Można je zrobić nawet w ostatniej chwili tuż przed przyjściem gości. Super smak i łatwe przygotowanie to nie wszystkie jego zalety. Zobaczcie, jak zrobić wilgotne i rozpływające się w ustach ciasto jogurtowe i przekonajcie się sami.

Ciasto jogurtowe – składniki

Wśród składników, które wykorzystuje się do przygotowania pysznego ciasta jogurtowego, znalazły się niedrogie produkty. Cześć z nich, a może nawet wszystkie, zawsze są w domu. Bez problemu można je kupić w małych i dużych sklepach spożywczych. Aby upiec domowe ciasto jogurtowe, należy przygotować:

Jak zrobić ciasto jogurtowe?

Przepis na ciasto jogurtowe, które długo zachowuje świeżość, jest prosty. Do ubitych z cukrem i solą jajek wlewa się jogurt i olej, a następnie łączy z mąką i proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewa się do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Najlepsza będzie blacha o wymiarach 27 cm x 18 cm. Następnie twaróg miksuje się z jajkiem i cukrem pudrem, do momentu aż składniki się połączą i powstanie gładka masa. Przelewa się ją na ciasto i wyrównuje. Masę serową można nałożyć za pomocą rękawa cukierniczego i stworzyć kratkę lub inny wzór. Formę z ciastem jogurtowym wstawia się do piekarnika i piecze w temperaturze 180 stopni C przez 50 minut.

Kiedy podawać ciasto jogurtowe?

Przepis na ciasto jogurtowe dobrze jest mieć pod ręką. Dzięki temu, że składniki są łatwo dostępne, a przygotowanie proste, można je piec na każdą okazję. Dodatkową zaletą tego przepisu jest to, że ciasto z dodatkiem jogurtu naturalnego zawsze się udaje. Jest wilgotne i puszyste, a świeżość zachowuje jeszcze przez długi czas.

Przepis na ciasto jogurtowe jest uniwersalny. Można je piec przez cały rok i na różne okazje, a nawet święta. Ciasto jogurtowe to prosty przepis na dobry deser po rodzinnym obiedzie. Jego delikatny smak przypadnie do gustu każdemu, kto go spróbuje. To pyszny dodatek do kawy lub herbaty.

SKŁADNIKI

  • 300 g mąki pszennej
  • 300 g twarogu
  • 200 g cukru
  • 120 g jogurtu naturalnego
  • 120 ml oleju
  • 5 jajek
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • 4 jajka ubić z cukrem i solą na jasną i puszystą pianę.
  • Cały czas ubijając, wlać jogurt i olej.
  • Do masy stopniowo wsypywać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszać, aż powstanie jednolite ciasto.
  • Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównać.
  • Twaróg rozgnieść widelcem, wbić jajko i wsypać cukier puder. Zmiksować, aż masa stanie się gładka.
  • Masę twarogową przełożyć na ciasto i wyrównać. Można wykorzystać rękaw cukierniczy i stworzyć kratkę.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 50 minut, do suchego patyczka.
  • Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.
  • Przed podaniem pokroić na porcje i oprószyć cukrem pudrem.
Beszamel: Jogurt naturalny
Anna Szulc-Górska
więcej