Ciasto Janosik - przepis na słodkiego zbójnika, który cię oczaruje
2022-03-25

łatwy
60 min
8
Ciasto Janosik to niezwykle udana kombinacja smaków - mamy tu kakaowy biszkopt, aksamitny krem budyniowy, warstwę porzeczkowej galaretki, która stanowi pożądany kontrapunkt smakowy i na koniec delikatny krem śmietankowy. Doskonałe na odświętne okazje - smaczne i efektowne!
Przyznam się, że liczba składników i kroków nieco mnie zniechęciła, ale po zastanowieniu doszłam do wniosku, że nie ma się czego bać. Rzeczywiście to ciasto warte jest tej odrobiny zachodu, którą mu trzeba poświęcić. Przypominam też, że biszkopt można upiec dzień wcześniej, dzień wcześniej możesz także przygotować krem budyniowy - czyli rozłożyć sobie pracę na niekłopotliwe etapy.
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka kakao
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- KREM BUDYNIOWY:
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
- 700 ml mleka
- 2-3 łyżki cukru
- 200 g masła
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- GALARETKA:
- 2 galaretki czerwone
- 500 ml wrzątku
- 450 g mrożonych porzeczek
- KREM ŚMIETANKOWY:
- 500 ml schłodzonej śmietanki 36%
- 250 g mascarpone
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 śmietan-fix
- POLEWA: 50 g czekolady mlecznej 1/4 szklanki śmietanki 30/36%
- poncz do nasączenia biszkoptu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Białka ubij na sztywną pianę, dodawaj stopniowo cukier puder i miksuj aż się rozpuści. Następnie wrzucaj po jednym żółtku i miksuj do powstania jednolitej masy.
- Oba rodzaje mąki wymieszaj z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodaj do ciasta i wymieszaj je delikatnie, ale bardzo dokładnie - już nie mikserem, ale za pomocą szpatułki.
- Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem i piecz w 180ºC przez 20 minut - do suchego patyczka. Po wyjęciu ciasta z piekarnika, upuść je na blat z wysokości 30 cm, zapobiegniesz w ten sposób opadnięciu biszkoptu. Po wystudzeniu przekrój biszkopt na dwa blaty
- W 1/2 szklanki mleka rozmieszaj proszki budyniowe. Resztę mleka zagotuj z cukrem. Do gotującego się mleka wlej rozmieszane proszki i mieszaj aż powstanie gładki, jednolity i gęsty budyń. Budyń przykryj szczelnie folią spożywczą, by na wierzchu nie zrobił się kożuch, odstaw do całkowitego wystudzenia.
- Miękkie masło utrzyj mikserem na puch. Dodawaj stopniowo wystudzony budyń i miksuj aż do powstania gładkiego kremu. Dodaj sok z cytryny i ponownie krótko zmiksuj.
- Pierwszy blat biszkoptu przełóż do formy i nasącz biszkopt dość obficie ponczem z herbaty. Wyłóż krem budyniowy i wyrównaj. Wstaw tę część ciasta do lodówki.
- Galaretki rozpuść we wrzątku i dodaj zamrożone porzeczki, wymieszaj. Poczekaj aż galaretka zacznie lekko tężeć.
- Wyłóż galaretkę z owocami na krem budyniowy. Połóż drugi blat biszkoptu, dociśnij i nasącz herbatą. Wstaw ciasto do lodówki.
- Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Krótko ubij też mascarpone, połącz go ze śmietaną i krótko zmiksuj.
- Wyłóż krem na wierzch ciasta, wyrównaj wierzch szpatułką i wstaw do lodówki - najlepiej na całą noc.
- Przed podaniem ewentualnie udekoruj wierzch ciasta polewą czekoladową bądź startą czekoladą.
Beszamel: Biszkopt idealny – jak go zrobić?