Ciasto jagodowe bez miksera. Proste i szybkie – wystarczy zamieszać

ciasto z jagodami
Autor: Shutterstock Ciasto jagodowe łyżką mieszane zachwyci smakiem i łatwością przygotowania.
łatwy
45 min
8

Ciasto jagodowe to perfekcyjny deser, który pysznie smakuje latem. Dzięki temu, że robi się je tak łatwo, z powodzeniem może zastąpić tradycyjne jagodzianki. Nie trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie. Nawet mikser nie jest potrzebny. Składniki wystarczy wymieszać łyżką. Oto przepis na proste i szybkie ciasto z jagodami.

Jak zrobić ciasto z jagodami bez miksera?

To bardzo prosty przepis na pyszne ciasto z dodatkiem jagód. Do przygotowania ciasta potrzebna jest mąka pszenna, cukier oraz cukier z prawdziwą wanilią, jajka i proszek do pieczenia. Składniki wystarczy wymieszać w odpowiedniej kolejności w jednej misce za pomocą łyżki, a następnie przelać do formy i upiec. Czas pieczenia wynosi około 40 minut. Ciasto piecze się w temperaturze 180 stopni C. Dodatkową zaletą tego ciasto jest to, że do umycia jest tylko miska i łyżka. Nie ma więc zbędnego bałaganu w kuchni.

Kiedy podawać ciasto jagodowe?

Ciasto z jagodami to pyszna propozycja na letni deser. Przepis warto zapisać, ponieważ nie raz będziecie do niego wracać. Pyszne ciasto jagodowe zachwyci pod każdym względem. Jeżeli macie nieco więcej czasu, możecie upiec je z dodatkiem kruszonki. Pysznie smakuje oprószone cukrem pudrem lub udekorowane lukrem. Jego zaletą jet także to, że o wiele dłużej zachowuje świeżość niż klasyczne drożdżowe jagodzianki.

SKŁADNIKI

  • 200 g świeżych jagód
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 140 g mąki pszennej + 2 łyżki
  • 125 ml oleju
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Wsypać cukier i cukier z prawdziwą wanilią. Wbić jajka i wlać olej. Wymieszać łyżką.
  • Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć delikatnie obsypane mąką jagody.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 40 minut, do suchego patyczka.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem pokroić na porcje i oprószyć cukrem pudrem.
Ciasto z jabłek - jak zrobić pyszny strudel jabłkowy
Anna Szulc-Górska
więcej