Ciasto cytrynowe. Orzeźwiające, kremowe i pysznie słodko-kwaśne

ciasto cytrynowe
Autor: Shutterstock Ciasto cytrynowe to bomba orzeźwiającego smaku.
łatwy
120 min
12

Szukając przepisu na pyszny i orzeźwiający deser, warto zawiesić oko na obłędnym cieście cytrynowym. Chociaż na jego zrobienie trzeba mieć więcej czasu i uzbroić się w cierpliwość, to jego smak wynagrodzi poświęcenie. Oto przepis na ciasto cytrynowe, które oczaruje każdego, kto go spróbuje.

Jak zrobić ciasto cytrynowe?

Przygotowanie ciasta w orzeźwiającym cytrynowym smaku podzielone jest na kilka etapów:

  • etap 1. – upieczenie ciasta i pokrojenie go na trzy równe blaty
  • etap 2. – przygotowanie kremu cytrynowego
  • etap 3. – przygotowanie cytrynowej polewy
  • etap 4. – złożenie i udekorowanie ciasta białą czekoladą i bitą śmietaną

Przepis na ciasto cytrynowe

  • Ten przepis jest łatwy. Aby ciasto cytrynowe udało się za pierwszym razem, trzeba postępować według tego przepisu i przestrzegać wszystkich zaleceń.
  • Na zrobienie domowego ciasta cytrynowego przełożonego orzeźwiającym kremem warto mieć więcej czasu. Najpierw należy upiec blaty, przygotować krem i polewę, a na koniec wszystko złożyć w jedną przepyszną całość.
  • Lista składników to produkty, które można kupić przez cały rok w prawie każdym mniejszym i większym sklepie spożywczym.
  • Wystarczy kilka kropli żółtego barwnika spożywczego, aby polewa nabrała pięknego koloru.

Kiedy podawać ciasto cytrynowe?

Pyszne ciasto cytrynowe to pomysł na letni deser. Idealnie smakuje, kiedy temperatura na dworze sięga zenitu. Można serwować je na różne okazje. Sprawdzi się zamiast urodzinowego tortu i jako deser po rodzinnym obiedzie. Dzięki temu, że składniki są zawsze dostępne, można je robić przez cały rok.

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 350 g cukru
  • 320 g mąki pszennej
  • 200 ml maślanki
  • 125 ml oliwy z oliwek
  • 60 g masła
  • 50 ml soku z cytryny
  • 3 jajka
  • 2 łyki skórki otartej z cytryny
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli

  • Krem cytrynowy:
  • 500 g cukru pudru
  • 250 g serka mascarpone
  • 120 g miękkiego masła
  • 5 łyżek soku z cytryny
  • 1 łyżka skórki otartej z cytryny

  • Polewa cytrynowa:
  • 300 ml wody
  • 100 g cukru
  • 50 ml soku cytrynowego
  • 1 łyżka żelatyny
  • 2 krople żółtego barwnika spożywczego

  • Dodatkowo:
  • bita śmietana
  • biała czekolada

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól.
  • Masło roztopić i odstawić do ostygnięcia. Przelać do miski, wlać oliwę z oliwek i wsypać cukier. Wbić jajka i ubić. Wlać maślankę, sok z cytryny i ekstrakt waniliowy. Wymieszać do połączenia składników. Stopniowo dodawać suche składniki i mieszać, aż połączą się w jednolite ciasto.
  • Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 30 minut, do suchego patyczka. Wyjąć, odstawić do ostygnięcia i przekroić na 3 równe blaty.
  • Miękkie masło utrzeć z cukrem na puch. Cały czas ucierając, stopniowo dodawać serek mascarpone i skórkę otartą z cytryny. Stopniowo wsypywać cukier puder i ucierać, aż krem stanie się gładki. Wlać sok z cytryny i chwilę miksować.
  • Do rondelka wlać wodę i sok z cytryny. Wsypać cukier i podgrzewać, aż się rozpuści. Wsypać żelatynę i dokładnie wymieszać. Dodać żółty barwnik, wymieszać i odstawić do lekkiego stężenia.
  • Na pierwszym blacie równomiernie wyłożyć 1/3 kremu. Przykryć drugim blatem i wyłożyć 1/3 kremu. Przykryć trzecim blatem. Boki posmarować pozostałym kremem. Na wierzch wylać polewę cytrynową, zostawiając 2 łyżki do dekoracji. Boki ciasta udekorować startą białą czekoladą. Ciasto wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.
  • Przed podaniem wierzch udekorować bitą śmietaną i pozostałą polewą.
Beszamel: Cytryna – właściwości zdrowotne i kulinarne cytryny
Anna Szulc-Górska
więcej