Ciasto Cuszima siostry Anastazji. Dla tego smaku warto się natrudzić

Ciasto Cuszima siostry Anastazji. Dla tego smaku warto się natrudzić
Autor: Shutterstock Ciasto Cuszima to dwa biszkoptowe blaty przełożone kremem i truskawkowymi warstwami.
łatwy
90 min
8

Ciasto Cuszima siostry Anastazji jest może nie tyle pracochłonne, ile czasochłonne. Jednak pracę nad nim można rozłożyć na 2 dni - jednego piekąc blaty i przygotowując krem, zaś drugiego tworząc warstwy truskawkowe i składając ciasto w całość. Ciasto jest jednak tak smaczne i efektowne, że warte jest poniesionego wysiłku.

SKŁADNIKI

  • BISZKOPT CIEMNY:
  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • BISZKOPT JASNY:
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • MASA BUDYNIOWA:
  • 3 szklanki mleka
  • 2 waniliowe budynie
  • 5 łyżek cukru
  • 1 cukier ze skórką pomarańczową (15 g)
  • 300 g masła
  • PIANKA Z TRUSKAWKAMI:
  • 1/2 kg truskawek (mogą być mrożone)
  • 3 galaretki truskawkowe
  • 3 szklanki wody
  • PIANKA TRUSKAWKOWA:
  • 250 ml śmietany 30%
  • 400 g jogurtu greckiego
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 2 szklanki wody
  • CIASTKA: ok. 250 g okrągłych biszkoptów
  • POLEWA CZEKOLADOWA:
  • 150 g mlecznej czekolady
  • 50 g masła
  • 2 łyżki śmietanki 30%

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Biszkopt ciemny - białka ubić ze szczyptą soli, a potem z cukrem. Dodać po żółtku i zmiksować. Przesiewać mąkę z kakao i proszkiem i już mieszać łopatką. Wylać do blaszki 3O x 40 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 25 min. w 180ºC.
  • Biszkopt jasny, upiec tak samo jak ciemny, tylko bez kakao, w blaszce o takich samych wymiarach. Można też obie porcje ciasta przygotować za jednym zamachem, podzielić na pół i do jednej części dodać kakao. Piec od razu w dwóch jednakowych blaszkach.
  • Masa budyniowa - budynie rozmieszać z 1 szklanką mleka, resztę zagotować z cukrem i ugotować budyń. Budyń wystudzić, ale najpierw przykryć ściśle folią spożywczą. Miękkie masło zmiksować na puch i dodawać po trochu budyniu. Uzyskany krem rozsmarować na ciemnym biszkopcie w blaszce.
  • Pianka z truskawkami - galaretki rozpuścić w przegotowanej i gorącej wodzie. Truskawki umyć i pokroić na kostkę. Truskawki dodać do galaretki, mieszać od czasu do czasy do lekkiego tężenia. Połowę wylać na masę w blaszce. Schłodzić do zastygnięcia
  • Poukładać biszkopciki i zalać je resztą galaretki. Ponownie schłodzić.
  • Panka truskawkowa - galaretki rozpuścić w przegotowanej, gorącej wodzie.Odstawić do lekkiego stężenia. Schłodzoną śmietanę ubić z jogurtem i tężejącą galaretką. Wyłożyć na stężałą piankę z truskawkami.
  • Przykryć całość jasnym biszkoptem, ale górą do dołu. Warstwa polewy będzie wtedy równiejsza.
  • Polewa - na parze rozpuścić czekolady wraz z masłem i śmietanką.Ostudzić, ale tak by polewa wciąż była płynna i rozsmarować na biszkopcie.
Czekolada – dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę

Zobacz nasze inne przepisy na hitowe ciasta z kremem

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej