Ciasto Cuszima siostry Anastazji. Dla tego smaku warto się natrudzić
2023-01-18

łatwy
90 min
8
Ciasto Cuszima siostry Anastazji jest może nie tyle pracochłonne, ile czasochłonne. Jednak pracę nad nim można rozłożyć na 2 dni - jednego piekąc blaty i przygotowując krem, zaś drugiego tworząc warstwy truskawkowe i składając ciasto w całość. Ciasto jest jednak tak smaczne i efektowne, że warte jest poniesionego wysiłku.
SKŁADNIKI
- BISZKOPT CIEMNY:
- 5 jajek
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka kakao
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- BISZKOPT JASNY:
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- MASA BUDYNIOWA:
- 3 szklanki mleka
- 2 waniliowe budynie
- 5 łyżek cukru
- 1 cukier ze skórką pomarańczową (15 g)
- 300 g masła
- PIANKA Z TRUSKAWKAMI:
- 1/2 kg truskawek (mogą być mrożone)
- 3 galaretki truskawkowe
- 3 szklanki wody
- PIANKA TRUSKAWKOWA:
- 250 ml śmietany 30%
- 400 g jogurtu greckiego
- 2 galaretki truskawkowe
- 2 szklanki wody
- CIASTKA: ok. 250 g okrągłych biszkoptów
- POLEWA CZEKOLADOWA:
- 150 g mlecznej czekolady
- 50 g masła
- 2 łyżki śmietanki 30%
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Biszkopt ciemny - białka ubić ze szczyptą soli, a potem z cukrem. Dodać po żółtku i zmiksować. Przesiewać mąkę z kakao i proszkiem i już mieszać łopatką. Wylać do blaszki 3O x 40 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 25 min. w 180ºC.
- Biszkopt jasny, upiec tak samo jak ciemny, tylko bez kakao, w blaszce o takich samych wymiarach. Można też obie porcje ciasta przygotować za jednym zamachem, podzielić na pół i do jednej części dodać kakao. Piec od razu w dwóch jednakowych blaszkach.
- Masa budyniowa - budynie rozmieszać z 1 szklanką mleka, resztę zagotować z cukrem i ugotować budyń. Budyń wystudzić, ale najpierw przykryć ściśle folią spożywczą. Miękkie masło zmiksować na puch i dodawać po trochu budyniu. Uzyskany krem rozsmarować na ciemnym biszkopcie w blaszce.
- Pianka z truskawkami - galaretki rozpuścić w przegotowanej i gorącej wodzie. Truskawki umyć i pokroić na kostkę. Truskawki dodać do galaretki, mieszać od czasu do czasy do lekkiego tężenia. Połowę wylać na masę w blaszce. Schłodzić do zastygnięcia
- Poukładać biszkopciki i zalać je resztą galaretki. Ponownie schłodzić.
- Panka truskawkowa - galaretki rozpuścić w przegotowanej, gorącej wodzie.Odstawić do lekkiego stężenia. Schłodzoną śmietanę ubić z jogurtem i tężejącą galaretką. Wyłożyć na stężałą piankę z truskawkami.
- Przykryć całość jasnym biszkoptem, ale górą do dołu. Warstwa polewy będzie wtedy równiejsza.
- Polewa - na parze rozpuścić czekolady wraz z masłem i śmietanką.Ostudzić, ale tak by polewa wciąż była płynna i rozsmarować na biszkopcie.
Czekolada – dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę
Zobacz nasze inne przepisy na hitowe ciasta z kremem