Ciasto Błazen – przepis na świetny placek z masą budyniową i brzoskwiniami. Pychota do potęgi
2023-03-31

łatwy
60 min
12
Ciasto Błazen to pyszny przekładany deser, który zachwyca smakiem. Puszysty kakaowy biszkopt, aksamitny krem budyniowy i wyrazista owocową masą pasują do siebie znakomicie. Całość wykończona chmurką bitej śmietany i obłoczkiem kakao smakuje rewelacyjnie.
SKŁADNIKI
- Składniki na biszkopt:
- 5 jajek
- 1 szklanki mąki
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- Masa owocowa
- 1 szklanka wody
- 1 galaretka brzoskwiniowa
- 400 dżemu brzoskwiniowego
- Krem budyniowy:
- 2 budynie śmietankowe
- 2 szklanki mleka
- 5 łyżek cukru
- 1 kostka masła
- Wykończenie:
- 1 duże opakowanie (40 ml) śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 100 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżeczki żelatyny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną piane z odrobina soli.
- Dodawaj partiami cukier i miksuj do rozpuszczenia.
- Następnie dodaj pojedynczo żółtka i zmiksuj do połączenia.
- Na koniec przesiej mąkę, kakao i proszek do pieczenia i wymieszaj łyżką.
- Ciasto przelej do blaszki lub tortownicy wyłożonej papierem. Piecz 35 minut w 180 st. C.
- Po tym czasie wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki, poczekaj pół godziny, zanim wyjmiesz ciasto.
- Następnie wyjmij biszkopt z piekarnika i odstaw do całkowitego wystygnięcia.
- Wystudzone ciasto przekrój na dwa blaty.
- Galaretkę rozpuść we wrzątku i odstaw do wystygnięcia.
- Gdy wystygnie i zacznie tężeć zmiksuj z dżemem. Wyłóż na spodni blat ciasta. Wstaw do lodówki.
- Mleko zagotować z cukrem. pół szklanki mleka odlać i w zimnym rozpuścić budyń.
- Do gotującego się mleka wlać rozrobiony budyń. Podgrzewać przez chwilę na małym ogniu, aż zgęstnieje.
- Zdjąć z ognia, przykryć folią, zostawić do wystygnięcia.
- Masło utrzeć na jasną masę. Nie przerywając miksowania dodać po 1 łyżce wystudzonego budyniu.
- Powstały krem wyłożyć na warstwę owocową i przykryć biszkoptem.
- Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku i przestudzić. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem.
- Do ubitej śmietany wlać cieniutkim strumieniem wystudzoną, rozpuszczoną żelatynę, miksować jedynie do połączenia.
- Masę śmietanowa wyłożyć na ciasto, wierzch oprószyć przesianym przez drobne sitko kakao.
Beszamel: Biszkopt idealny – jak go zrobić?