Ciasto Błazen – przepis na świetny placek z masą budyniową i brzoskwiniami. Pychota do potęgi

Ciasto Błazen
Autor: Shutterstock Ciasto błazen to pyszny kakaowy biszkopt z kremem, masą owocową i bita śmietaną.
łatwy
60 min
12

Ciasto Błazen to pyszny przekładany deser, który zachwyca smakiem. Puszysty kakaowy biszkopt, aksamitny krem budyniowy i wyrazista owocową masą pasują do siebie znakomicie. Całość wykończona chmurką bitej śmietany i obłoczkiem kakao smakuje rewelacyjnie.

SKŁADNIKI

  • Składniki na biszkopt:
  • 5 jajek
  • 1 szklanki mąki
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • Masa owocowa
  • 1 szklanka wody
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • 400 dżemu brzoskwiniowego
  • Krem budyniowy:
  • 2 budynie śmietankowe
  • 2 szklanki mleka
  • 5 łyżek cukru
  • 1 kostka masła
  • Wykończenie:
  • 1 duże opakowanie (40 ml) śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki żelatyny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną piane z odrobina soli.
  • Dodawaj partiami cukier i miksuj do rozpuszczenia.
  • Następnie dodaj pojedynczo żółtka i zmiksuj do połączenia.
  • Na koniec przesiej mąkę, kakao i proszek do pieczenia i wymieszaj łyżką.
  • Ciasto przelej do blaszki lub tortownicy wyłożonej papierem. Piecz 35 minut w 180 st. C.
  • Po tym czasie wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki, poczekaj pół godziny, zanim wyjmiesz ciasto.
  • Następnie wyjmij biszkopt z piekarnika i odstaw do całkowitego wystygnięcia. 
  • Wystudzone ciasto przekrój na dwa blaty.
  • Galaretkę rozpuść we wrzątku i odstaw do wystygnięcia.
  • Gdy wystygnie i zacznie tężeć zmiksuj z dżemem. Wyłóż na spodni blat ciasta. Wstaw do lodówki.
  • Mleko zagotować z cukrem. pół szklanki mleka odlać i w zimnym rozpuścić budyń.
  • Do gotującego się mleka wlać rozrobiony budyń. Podgrzewać przez chwilę na małym ogniu, aż zgęstnieje.
  • Zdjąć z ognia, przykryć folią, zostawić do wystygnięcia. 
  • Masło utrzeć na jasną masę. Nie przerywając miksowania dodać po 1 łyżce wystudzonego budyniu.
  • Powstały krem wyłożyć na warstwę owocową i przykryć biszkoptem.
  • Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku i przestudzić. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem.
  • Do ubitej śmietany wlać cieniutkim strumieniem wystudzoną, rozpuszczoną żelatynę, miksować jedynie do połączenia.
  • Masę śmietanowa wyłożyć na ciasto, wierzch oprószyć przesianym przez drobne sitko kakao.
Beszamel: Biszkopt idealny – jak go zrobić?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej