Błyskawiczne ciasto gruszkowe. Deser, który podbije niejedno podniebienie
Dieta wegetariańska
Błyskawiczne ciasto gruszkowe jest niesamowite. Prezentuje się obłędnie, jest pyszne i aromatyczne, a jego smak po prostu zachwyca. Wbrew pozorom upieczenie tego gruszkowego ciasta nie jest skomplikowane. Robi się je w kilkanaście minut. Poznajcie łatwy i sprawdzony przepis na błyskawiczne ciasto gruszkowe, które zachwyci oko i podbije kubki smakowe.
Błyskawiczne ciasto gruszkowe – składniki
Do przygotowania ciasta z dodatkiem gruszek potrzebne są proste składniki, które są łatwo dostępne. Właśnie teraz sezon na słodkie gruszki jest w pełni, dlatego warto z niego skorzystać i upiec doskonałe ciasto gruszkowe. Na liście składników znajduje się mąka pszenna, cukier, masło, jajka i proszek do pieczenia. Uzupełnieniem są tytułowe gruszki oraz suszona żurawina, która nadaje przyjemnego posmaku.
Jak zrobić błyskawiczne ciasto gruszkowe?
Przepis na błyskawiczne ciasto gruszkowe jest prosty i można je zrobić nawet w ostatniej chwili. Najpierw należy wymieszać suche składniki, czyli mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Następnie dodaje się masło i jajka. Po zmiksowaniu ciasto przelewa się do tortownicy o średnicy 20 cm, a na wierzch posypuje się żurawiną i układa pokrojone w plasterki gruszki. Formę trzeba przykryć folią aluminiową i piec przez pół godziny w temperaturze 180 stopni C. Kiedy czas minie, folię należy zdjąć i piec ciasto gruszkowe jeszcze pół godziny. Po ostudzeniu można podać je na deser.
Kiedy podawać błyskawiczne ciasto gruszkowe?
Przepis na błyskawiczne ciasto gruszkowe dobrze jest zawsze mieć pod ręką. To uniwersalny słodki wypiek, który można serwować na rożne okazje i rodzinne uroczystości. Sprawdzi się jako deser po obiedzie. Można je upiec na święta i podać na imprezie. To doskonały dodatek do kawy lub aromatycznej herbaty. Błyskawiczne ciasto gruszkowe jest tak łatwe i szybkie, że można je piec nawet bez żadnej okazji. Przed podaniem ciasto gruszkowe można delikatnie oprószyć cukrem pudrem.
SKŁADNIKI
- 500 g gruszek
- 300 g mąki pszennej
- 200 g cukru
- 170 g miękkiego masła + do wysmarowania tortownicy
- 3 jajka
- 3 łyżki suszonej żurawiny
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Żurawinę zalać wrzątkiem i odstawić na 10 minut, a następnie odcedzić.
- Umyte gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plastry. Skropić sokiem z cytryny.
- Do miski przesiać mąkę. Wsypać cukier i proszek do pieczenia. Wymieszać.
- Dodać miękkie masło i wbić jajka. Zmiksować na jednolite ciasto.
- Ciasto przelać do tortownicy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Wyrównać.
- Wierzch posypać żurawiną i ułożyć gruszki.
- Tortownicę przykryć folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 30 minut. Po tym czasie zdjąć folię aluminiową i piec kolejne 30 minut.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać na deser na różne okazje lub bez.