Biorę 2 gruszki, maślankę i kilka produktów. W 10 minut robię najlepsze domowe ciasto na jesień

Dieta wegetariańska
Prawdopodobnie gruszki są uprawiane dłużej niż jabłka. Według badań archeologicznych były spożywane już w epoce kamienia łupanego. Te pyszne owoce świetnie smakują na surowo i stanowią doskonały dodatek do słodkich wypieków. Idealnie sprawdzają się w tym domowym cieście na maślance, które zachwyca aromatem już w czasie pieczenia. Oto prosty przepis na wyborne ciasto z gruszkami na maślance.
Jakie ciasto można upiec z gruszkami?
Gruszki idealnie sprawdzają się w ciastach. Na szczególne wyróżnienie zasługuje przepis na ciasto z gruszkami na maślance. Te smaczne owoce są świetnym dodatkiem, który sprawia, że wypiek jest wilgotny i w sam raz słodki. Ciasto jest miękkie, puszyste i zbyt szybko nie wysycha. Gruszki mają delikatny, ale wyrazisty aromat oraz smak. Idealnie łączą się z maślankowym ciastem i odrobiną cynamonu. Ciasto z gruszkami na maślance jest nie tylko pyszne, ale i prezentuje się wyjątkowo apetycznie. Zachwyci oko i błyskawicznie podbije kubki smakowe.
Jak zrobić ciasto z gruszkami na maślance?
Przepis na pełne słodkiego smaku i obłędnego aromatu ciasto na maślance z dodatkiem gruszek jest łatwy. To jedna z najprostszych receptur na domowy wypiek z tymi owocami. Lista składników jest w miarę krótka. Znalazły się na niej produkty, które z łatwością można kupić w wielu sklepach przez cały rok. Sezon na gruszki już trwa, więc warto skorzystać z tego prostego przepisu. Dodatkową zaletą tej receptury jest czas przygotowania. Nawet mikser nie jest potrzebny. Ciasto robi się w 10 minut, a resztę pracy wykona piekarnik.
Jak więc upiec pyszne i aromatyczne ciasto na maślance z dodatkiem słodkich gruszek? To dziecinnie proste zadanie, dlatego jest to idealny przepis dla tych, którzy dopiero uczą się, jak piec domowe ciasta.
- 1. krok – wymieszanie składników suchych
- 2. krok – połączenie składników mokrych
- 3. krok – wymieszanie składników suchych z mokrymi
- 4. krok – przełożenie ciasta do formy i ułożenie gruszek
- 5. krok – upieczenie ciasta z gruszkami na maślance w piekarniku
Jak przygotować gruszki do ciasta?
W przepisie na pełne smaku i aromatu ciasto na maślance gruszki nie wymagają specjalnego przygotowania. Owoce można obrać lub pozostawić w skórce. Należy pokroić je w cienkie plasterki i ułożyć na wierzchu surowego ciasta. Tak przygotowany wypiek wstawia się do gorącego piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecze przez niecałą godzinę. Najlepiej sprawdzić to za pomocą patyczka. Jeżeli jest suchy, ciasto jest gotowe. Mokry patyczek oznacza, że ciasto należy dopiekać jeszcze kilka minut.
SKŁADNIKI
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka maślanki
- 1/2 szklanki oleju
- 2 gruszki
- 3 jajka
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski wsypać mąkę pszenną, cukier, cukier z wanilią, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cynamon. Wymieszać.
- Do drugiej miski wbić jajka. Wlać maślankę i olej. Wymieszać.
- Składniki mokre wlać do suchych i dokładnie wymieszać, aż połączą się w jednolite ciasto.
- Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównać i ułożyć na nim pokrojone w plastry gruszki.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 50 minut do suchego patyczka.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać na deser oprószone cukrem pudrem.