Bez pieczenia i idealny na upały. Budyniowec z truskawkami zachwyca łatwym przepisem i obłędnym smakiem

budyniowiec z truskawkami bez pieczenia
Autor: Shutterstock Poznaj najlepszy deser na lato. Wyśmienity budyniowec z truskawkami to ciasto na zimno w 5 prostych krokach.
łatwy
45 min
12

Dieta wegetariańska

Pyszne połączenie kruchego ciasta, aksamitnego kremu budyniowego i truskawek zachwyci każdego. Obłędny budyniowiec wzbogacony słodkimi truskawkami to rewelacyjne ciasto, które nie wymaga pieczenia i jest bardzo łatwe do samodzielnego przygotowania. Warto skorzystać z tego prostego przepisu i je zrobić, ponieważ sezon na truskawki jest już w pełni.

Z czego zrobić budyniowiec z truskawkami bez pieczenia?

Wyśmienite ciasto z kremem budyniowym i truskawkami, którego nie trzeba piec, robi się z kilku produktów. Na liście znalazło się tylko osiem składników oraz wrzątek. Wszystkie składniki można bez problemu kupić w większych i mniejszych sklepach. Budyniowiec na zimno najlepiej smakuje ze świeżymi truskawkami, ale poza sezonem można wykorzystać mrożone owoce.

Lista potrzebnych składników została podzielona na trzy części:

  • składniki do kruchego spodu – herbatniki, masło
  • składniki do kremu budyniowego – budynie śmietankowe lub waniliowe w proszku, mleko, masło, cukier
  • dodatkowe składniki – truskawki, galaretki truskawkowe i wrzątek

Jak zrobić budyniowiec z truskawkami bez pieczenia?

Przepis na pyszny domowy deser, który nie wymaga pieczenia, jest zaskakująco prosty. Budyniowiec z truskawkami i galaretką prezentuje się efektownie i smakuje obłędnie. W sezonie na świeże truskawki warto zrobić go chociaż raz. To świetny przepis dla osób, które nie czują się zbyt mocne w pieczeniu domowych ciast. Budyniowiec nie wymaga pieczenia i jest naprawdę łatwym deserem.

Jak więc przygotować domowy budyniowiec z truskawkami bez pieczenia? Przepis na ten słodki przysmak na lato został podzielony na poszczególne kroki. Postępując według nich, ciasto na zimno uda się już za pierwszym razem.

  • 1. krok – przygotowanie budyniu
  • 2. krok – zrobienie kruchego spodu i wyłożenie nim formy
  • 3. krok – przygotowanie kremu budyniowego i wyłożenie go na kruchy spód oraz ułożenie truskawek
  • 4. krok – przygotowanie galaretki i wyłożenie jej na warstwę truskawkową
  • 5. krok – schłodzenie ciasta z kremem budyniowym i truskawkami w lodówce

Jak podawać budyniowiec z truskawkami bez pieczenia?

Przepis na doskonałe ciasto z kremem budyniowym i truskawkami idealnie sprawdzi się w ciepłe dni na deser. Budniowiec nie wymaga pieczenia i podaje się go na zimno. Podczas upalnego popołudnia orzeźwi i ochłodzi. Można serwować go na różne okazje lub przygotować nawet podczas zwykłego tygodnia.

Zaletą tego przepisu jest to, że budyniowiec można robić nie tylko z truskawkami. To podstawowa receptura, którą można modyfikować. Poza słodkimi truskawkami sprawdzą się też inne sezonowe owoce. Borówki, brzoskwinie, maliny czy morele to pyszne letnie owoce, które idealnie pasują do kremu budyniowego. Do ciasta należy dobrać galaretkę o smaku owoców, które zostały wybrane jako dodatek do budyniowca.

SKŁADNIKI

  • kruchy spód:
  • 200 g herbatników
  • 100 g roztopionego masła

  • krem budyniowy:
  • 1 l mleka
  • 100 g cukru
  • 100 g masła
  • 3 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego
  •  
  • dodatkowo:
  • 500 g truskawek
  • 500 ml wrzątku
  • 3 opakowana galaretki truskawkowej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Odlać 1 szklankę mleka i wymieszać ją z proszkiem budyniowym. Pozostałe mleko przelać do rondelka i zagotować, a następnie wlać rozrobiony proszek. Podgrzewać i mieszać, aż masa zgęstnieje. Rondelek zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia.
  • Herbatniki zmielić i wymieszać z roztopionym masłem. Wysypać na dno formy i wyrównać, dociskając łyżką. Formę wstawić do lodówki.
  • Masło utrzeć z cukrem na puch. Następnie stopniowo dodawać ostudzony budyń i miksować do połączenia składników.
  • Krem budyniowy przełożyć na kruchy spód. Na wierzchu ułożyć pokrojone na mniejsze kawałki i pozbawione szypułek truskawki. Wstawić do lodówki na 30 minut.
  • We wrzątku rozpuścić galaretki truskawkowe. Wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
  • Kiedy ciasto nieco stężeje, wierzch zalać tężejącą galaretką i ponownie wstawić do lodówki na minimum 3 godziny lub całą noc.
  • Podawać na deser na różne okazje.
Beszamel: Truskawki - właściwości truskawek. Dlaczego warto jeść truskawki?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej