Domowy budyń waniliowy: przepis

Domowy budyń waniliowy: przepis
Autor: thinkstockphotos.com Domowy budyń waniliowy jest w pełni naturalny, pozbawiony konserwantów. Warto taki deser zaserwować zwłaszcza maluchom
łatwy
15 min
4

Budyń to zdrowy i łatwy do przyrządzenia deser, który uwielbiają dzieci. Nie chcesz ich karmić produktem z torebki, który zawiera barwniki, środki konserwujące i Bóg wie co jeszcze? Zrób domowy budyń waniliowy – to nie jest trudne!

SKŁADNIKI

  • 1/2 litra mleka
  • 3 i 1/2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • ew. 1/2 laski wanilii
  • 1 łyżka masła
  • 2 żółtka jaj
  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej (w zależności od tego, czy wolimy budyń bardziej, czy mniej gęsty)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • 2/3 mleka podgrzewaj w garnku na wolnym ogniu z dodatkiem masła. Resztę mleka wymieszaj z cukrem, roztrzepanymi żółtkami jaj oraz mąką ziemniaczaną.
  • Do gotującego się mleka (ustaw je na wolnym ogniu, by tylko „pyrkało”) wlewaj powoli resztę mleka, wymieszanego z pozostałymi składnikami, cały czas mieszając, by nie powstały grudki.
  • Gdy budyń zgęstnieje, powoli zagotuj go i zestaw z ognia. Domowy budyń podawaj z konfiturami, syropem owocowym, owocami albo sosem czekoladowym.