Najłatwiejsze malinowe ciasto z kruszonką. Idealny przepis dla zabieganych

malinowe ciasto z kruszonką
Autor: Shutterstock Malinowe ciasto z kruszonką jest błyskawiczne, banalnie proste i obłędnie pyszne.
łatwy
60 min
12

Dieta wegetariańska

Puszyste malinowe ciasto z kruszonką to szybki deser, który zawsze się udaje i nie wymaga kulinarnych umiejętności. Wystarczy kilka składników i kilkanaście minut przygotowań, by cieszyć się obłędnym smakiem domowego wypieku. To ciasto idealne dla zabieganych – minimum pracy, maksimum efektu. Kruszonka chrupie, maliny nadają lekkości i kwaskowatego akcentu, a całość znika ze stołu szybciej, niż zdąży ostygnąć.

Jak zrobić malinowe ciasto z kruszonką?

Przygotowanie zaczyna się od zrobienia kruszonki z mąki pszennej, cukru i roztopionego masła. Do tego ciasta pasuje także migdałowa kruszonka. Kolejnym krokiem jest ubicie jajek z cukrem, a następnie wymieszanie ich z mąką pszenną, proszkiem do pieczenia i roztopionym masłem. Ciasto przelewa się do formy, a na wierzchu układa maliny i posypuje kruszonką. Tak przygotowane ciasto malinowe z kruszonką piecze się w temperaturze 180 stopni C przez 45 minut. Patyczek włożony w ciasto powinien być suchy.

Przepis na malinowe ciasto z kruszonką

  • Malinowe ciasto z kruszoną robi się łatwo. Przepis jest banalnie prosty i składa się z kilku kroków.
  • Przygotowanie ciasta jest błyskawiczne. Robi się je w nie więcej niż kwadrans. Czas pieczenia wynosi 45 minut.
  • Lista składników jest krótka. Mąka pszenna, masło, jajka, cukier, proszek do pieczenia oraz dorodne maliny to produkty, z których robi się ciasto. Do kruszonki potrzebna jest mąką, masło i cukier.

Kiedy podawać malinowe ciasto z kruszonką?

Przepis na malinowe ciasto z dodatkiem kruszonki warto zapisać, ponieważ jest to deser uniwersalny. Świetnie smakuje w ciepłe letnie dni, kiedy świeże maliny piętrzą się na bazarowych straganach. Można podać je na deser po rodzinnym obiedzie. Dzięki temu, że składniki są łatwo dostępne, a czas przygotowania jest krótki, ciasto malinowe można upiec nawet w ostatniej chwili. Każdy kto go spróbuje, będzie zachwycony połączeniem malin i domowego ciasta z kruszonką.

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g malin
  • 120 g cukru
  • 50 g roztopionego masła
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Kruszonka:
  • 75 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 50 g roztopionego masła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotować kruszonkę. Mąkę wymieszać z cukrem i roztopionym masłem.
  • Do miski wbić jajka i wsypać cukier. Ubijać, aż powstanie puszysta masa.
  • Stopniowo wsypywać mąkę z proszkiem do pieczenia i wlać roztopione masło. Mieszać do połączenia składników.
  • Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć maliny i posypać kruszonką.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 45 minut, do suchego patyczka.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Przed podaniem pokroić na porcje.
MALINY. Jakie mają właściwości? Czy warto je jeść? Jak wykorzystać maliny w kuchni?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej