Zwijane drożdżówki z jagodami - przepis na bułeczki z jagodami
2021-03-29
średni
60 min
4
Jako smaczny deser, drugie śniadanie czy przekąskę w czasie zabawy polecamy drożdżówki z jagodami, które sprawdzą się w każdych warunkach. Podajemy przepis na zwijane drożdżówki z jagodami. Sprawdź, jak je przygotować.
Jagodniki
Rożki z jagodami
Razowe jagodzianki
SKŁADNIKI
- CIASTO:
- 50 g margaryny
- 2 szklanki mąki (340 g)
- ½ szklanki cukru (125 g)
- ½ szklanki mleka
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 20 g drożdży
- jedno opakowanie cukru waniliowego
- szczypta soli
- NADZIENIE:
- 2 szklanki jagód
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki
- POLEWA:
- 1 białko
- 2 łyżki cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W miseczce pokrusz drożdże, posyp je łyżką mąki i cukru, a następnie wlej letnie mleko i wszystko dokładnie wymieszaj (rozczyn powinien mieć gęstość śmietany). Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- W garnuszku roztop margarynę i odłóż ją do ostudzenia.
- Do miski wpij jedno jajko i jedno żółtko (białko zostaw), ubijaj je mikserem powoli dodając resztę cukru i mąki. Wsyp cukier waniliowy i szczyptę soli. Na koniec dodaj przestudzoną margarynę i mieszaj jeszcze przez chwilę.
- Posyp blat mąką i przełóż na niego ciasto. Wyrabiaj dopóki nie zacznie odchodzić od palców, gdyby były z tym trudności dodaj jeszcze trochę mąki.
- Ciasto włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce by zwiększyło swoją objętość dwukrotnie.
- Przygotuj nadzienie mieszając delikatnie jagody z cukrem i mąką.
- Rozwałkuj ciasto i pokrój w paski jak największej długości.
- Na całym pasku ciasta ułóż nadzienie i zwiń, zlepiając spód rulonika w taki sposób, aby jagody nie były widoczne. Czynność tę powtórz z każdym kawałkiem ciasta.
- Na blaszce połóż jedną bułeczkę na środku, a resztę ułóż bardzo blisko niej w okręgu w taki sposób, aby zlepiły się podczas pieczenia i jeszcze raz odstaw do wyrośnięcia na około 2 godziny.
- Drożdżówki posmaruj białkiem, oprósz cukrem i wstaw do piekarnika (160 ‘C) na 35 minut.