Zwijane drożdżówki z jagodami - przepis na bułeczki z jagodami

2021-03-29
domowe_jagodzianki_gdy_czas_na.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Efektowne i niezwykle smaczne zwijane bułeczki z jagodami.
średni
60 min
4

Jako smaczny deser, drugie śniadanie czy przekąskę w czasie zabawy polecamy drożdżówki z jagodami, które sprawdzą się w każdych warunkach. Podajemy przepis na zwijane drożdżówki z jagodami. Sprawdź, jak je przygotować.

Jagodniki

Rożki z jagodami

Razowe jagodzianki

SKŁADNIKI

  • CIASTO:
  • 50 g margaryny
  • 2 szklanki mąki (340 g)
  • ½ szklanki cukru (125 g)
  • ½ szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 20 g drożdży
  • jedno opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli
  •  
  • NADZIENIE:
  • 2 szklanki jagód
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki
  •  
  • POLEWA:
  • 1 białko
  • 2 łyżki cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W miseczce pokrusz drożdże, posyp je łyżką mąki i cukru, a następnie wlej letnie mleko i wszystko dokładnie wymieszaj (rozczyn powinien mieć gęstość śmietany). Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • W garnuszku roztop margarynę i odłóż ją do ostudzenia.
  • Do miski wpij jedno jajko i jedno żółtko (białko zostaw), ubijaj je mikserem powoli dodając resztę cukru i mąki. Wsyp cukier waniliowy i szczyptę soli. Na koniec dodaj przestudzoną margarynę i mieszaj jeszcze przez chwilę.
  • Posyp blat mąką i przełóż na niego ciasto. Wyrabiaj dopóki nie zacznie odchodzić od palców, gdyby były z tym trudności dodaj jeszcze trochę mąki.
  • Ciasto włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce by zwiększyło swoją objętość dwukrotnie.
  • Przygotuj nadzienie mieszając delikatnie jagody z cukrem i mąką.
  • Rozwałkuj ciasto i pokrój w paski jak największej długości.
  • Na całym pasku ciasta ułóż nadzienie i zwiń, zlepiając spód rulonika w taki sposób, aby jagody nie były widoczne.  Czynność tę powtórz z każdym kawałkiem ciasta. 
  • Na blaszce połóż jedną bułeczkę na środku, a resztę ułóż bardzo blisko niej w okręgu w taki sposób, aby zlepiły się podczas pieczenia i jeszcze raz odstaw do wyrośnięcia na około 2 godziny.
  • Drożdżówki posmaruj białkiem, oprósz cukrem i wstaw do piekarnika (160 ‘C) na 35 minut.