Znakomite placuszki szpinakowe z siemieniem lnianym

Placuszki szpinakowe
Autor: Shutterstock Placuszki szpinakowe sprawdzą się na ciepłą kolację.
łatwy
30 min
4

Placuszki szpinakowe to lekka i zdrowa wersja placków warzywnych. Smakują tak dobrze, ze z powodzeniem mogą zastąpić pyszne, ale bardzo kaloryczne placki ziemniaczane.

Takie placuszki  na pewno zasmakują osobom na diecie wegańskiej i wegetariańskiej, ale polecamy je każdemu, bo  to łatwa do przygotowania i  przepyszna dawka zdrowia - witamin, błonnika i mikroelementów. Na dodatek niedroga, co nie jest bez znaczenia przy ograniczonym  budżecie.

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie szpinaku baby
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 3 łyżki mąki ryżowej
  • szczypta sody
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Siemię namoczyć w 5 łyżkach wody, a następnie zmiksować ze szpinakiem. Dodać mąkę, przyprawy, sodę, oliwę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Masę dokładnie wymieszać.
  • Na patelni rozgrzać oliwę i łyżką nakładać niewielkie placuszki. Smażyć 3 minuty z każdej strony.