Znakomite placuszki szpinakowe z siemieniem lnianym
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Placuszki szpinakowe to lekka i zdrowa wersja placków warzywnych. Smakują tak dobrze, ze z powodzeniem mogą zastąpić pyszne, ale bardzo kaloryczne placki ziemniaczane.
Takie placuszki na pewno zasmakują osobom na diecie wegańskiej i wegetariańskiej, ale polecamy je każdemu, bo to łatwa do przygotowania i przepyszna dawka zdrowia - witamin, błonnika i mikroelementów. Na dodatek niedroga, co nie jest bez znaczenia przy ograniczonym budżecie.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie szpinaku baby
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 3 łyżki mąki ryżowej
- szczypta sody
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Siemię namoczyć w 5 łyżkach wody, a następnie zmiksować ze szpinakiem. Dodać mąkę, przyprawy, sodę, oliwę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Masę dokładnie wymieszać.
- Na patelni rozgrzać oliwę i łyżką nakładać niewielkie placuszki. Smażyć 3 minuty z każdej strony.