Podwójne ciasto winogronowe - lekki i puszysty wypiek na niedzielę
2022-05-22
łatwy
45 min
12
Bardzo ciekawy przepis na pyszne ciasto. Bazą deseru jest kruchy spód, serce stanowi rodzaj puszystego migdałowego biszkoptu, w którym zatopione są połówki winogron. Owoce sprawiają, że wnętrze ciasta jest miękkie i wilgotne, a do tego bardzo smaczne.
SKŁADNIKI
- Ciasto 1:
- 2 szklanki mąki
- 1 kostka masła
- 2 żółtka
- 0,5 szklanki cukru
- skórka otarta z połowy cytryny
- 1 łyżka rumu
- Ciasto 2:
- 0,5 kg jasnych winogron
- 6 jajek
- 3 łyżki cukru
- 150 g mielonych migdałów
- 3 łyżki mąki
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Winogrona umyć, dokładnie osuszyć, pokroić na polówki wzdłuż.
- Mąkę wymieszać z cukrem, dodać pokrojone w kostkę schłodzone masło, żółtka, skórkę cytrynowa i rum.
- Siekać na stolnicy do uzyskania grudkowatej struktury, a następnie zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.
- Żółtka utrzeć z cukrem. gdy masa zrobi się jasna i puszysta, dodać do niej wanilię, mąkę i zmielone migdały.
- Białka ubić na sztywno z odrobiną soli, dodać do masy żółtkowej, delikatnie połączyć. Doda winogrona i wymieszać.
- Schłodzone kruche ciasto rozwałkować i ułożyć w blaszce, formując 3-4 cm brzeg. Do formy przełożyć masę, wyrównać wierzch.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok 60 minut. Gotowe wyjąc z piekarnika i wystudzić w blaszce.
- Wierzch ciasta można posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem i winogronami.
Tajemnica idealnego ciasta kruchego