Podwójne ciasto winogronowe - lekki i puszysty wypiek na niedzielę

Ciasto winogronowe
Autor: Shutteratock Ciasto winogronowe jest lekkie i puszyste, a dzięki owocom również wilgotne.
łatwy
45 min
12

Bardzo ciekawy przepis na pyszne ciasto. Bazą deseru jest kruchy spód, serce stanowi rodzaj puszystego migdałowego biszkoptu, w którym zatopione są połówki winogron. Owoce sprawiają, że wnętrze ciasta jest miękkie i wilgotne, a do tego bardzo smaczne.

SKŁADNIKI

  • Ciasto 1:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 kostka masła
  • 2 żółtka
  • 0,5 szklanki cukru
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 1 łyżka rumu
  • Ciasto 2:
  • 0,5 kg jasnych winogron
  • 6 jajek
  • 3 łyżki cukru
  • 150 g mielonych migdałów
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Winogrona umyć, dokładnie osuszyć, pokroić na polówki wzdłuż.
  • Mąkę wymieszać z cukrem, dodać pokrojone w kostkę schłodzone masło, żółtka, skórkę cytrynowa i rum.
  • Siekać na stolnicy do uzyskania grudkowatej struktury, a następnie zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.
  • Żółtka utrzeć z cukrem. gdy masa zrobi się jasna i puszysta, dodać do niej wanilię, mąkę i zmielone migdały.
  • Białka ubić na sztywno z odrobiną soli, dodać do masy żółtkowej, delikatnie połączyć. Doda winogrona i wymieszać.
  • Schłodzone kruche ciasto rozwałkować i ułożyć w blaszce, formując 3-4 cm brzeg. Do formy przełożyć masę, wyrównać wierzch.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok 60 minut. Gotowe wyjąc z piekarnika i wystudzić w blaszce. 
  • Wierzch ciasta można posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem i winogronami.
Tajemnica idealnego ciasta kruchego

Galeria: Ciasto na niedzielę - 18 przepisów na łatwe i pyszne ciasta

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej