Znakomite ciasto chałwowe na herbatnikach – bez pieczenia, bez wysiłku, bez kłopotu

Ciasto chałwowe
Autor: Shutterstock Ciasto chałwowe jest bardzo smaczne.
łatwy
40 min
12

Lubię piec ciasta, ale w niektóre ciepłe dni nie mam ochoty dodatkowo dogrzewać domu piekarnikiem. Wtedy stawiam na ciasta bez pieczenia, takie jak to. Ciasto chałowe jest bardzo proste w przygotowaniu. Kruche herbatniki stanowią świetną bazę i świetnie łącza się prostym kremem chałwowym na bazie budyniu i kwaskowymi powidłami. 

SKŁADNIKI

  • 2,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
  • 500 g herbatników
  • 1 słoik powideł śliwkowych
  • 1 kostka masła masła
  • 300 g chałwy waniliowej
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na mleku z cukrem ugotować gęsty budyń. Gotowy przykryć szczelnie folia, aby nie wytworzył się kożuch i odstawić do ostygnięcia.
  • Masło utrzeć, aż będzie jasne i puszyste, nie przerywając miksowania dodawać po łyżce budyń i połączyć składniki. Na koniec wkruszyć chałwę i wymieszać.
  • Blaszkę wyłożyć folią lub papierem do pieczenia, ułożyć warstwę herbatników i posmarować cieniutko powidłami. 
  • Na to wyłożyć 1/3 kremu, następnie jeszcze dwa razy herbatniki, powidła i krem. Wierzch udekorować pokruszona chałwą lub herbatnikami.
  • Wstawić do lodówki, a by ciasto się ścisnęło - na kilka godzin lub całą noc.
Co to jest ciasto filo? Co można z niego zrobić?

Galeria: Ciasta bez pieczenia - pyszne desery na herbatnikach

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej