Znakomite ciasto chałwowe na herbatnikach – bez pieczenia, bez wysiłku, bez kłopotu
2022-09-08

łatwy
40 min
12
Lubię piec ciasta, ale w niektóre ciepłe dni nie mam ochoty dodatkowo dogrzewać domu piekarnikiem. Wtedy stawiam na ciasta bez pieczenia, takie jak to. Ciasto chałowe jest bardzo proste w przygotowaniu. Kruche herbatniki stanowią świetną bazę i świetnie łącza się prostym kremem chałwowym na bazie budyniu i kwaskowymi powidłami.
SKŁADNIKI
- 2,5 szklanki mleka
- 0,5 szklanki cukru
- 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
- 500 g herbatników
- 1 słoik powideł śliwkowych
- 1 kostka masła masła
- 300 g chałwy waniliowej
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na mleku z cukrem ugotować gęsty budyń. Gotowy przykryć szczelnie folia, aby nie wytworzył się kożuch i odstawić do ostygnięcia.
- Masło utrzeć, aż będzie jasne i puszyste, nie przerywając miksowania dodawać po łyżce budyń i połączyć składniki. Na koniec wkruszyć chałwę i wymieszać.
- Blaszkę wyłożyć folią lub papierem do pieczenia, ułożyć warstwę herbatników i posmarować cieniutko powidłami.
- Na to wyłożyć 1/3 kremu, następnie jeszcze dwa razy herbatniki, powidła i krem. Wierzch udekorować pokruszona chałwą lub herbatnikami.
- Wstawić do lodówki, a by ciasto się ścisnęło - na kilka godzin lub całą noc.
Co to jest ciasto filo? Co można z niego zrobić?