Żądło pszczoły: przepyszne ciasto, które nie ma sobie równych

2020-09-18
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska
Żądło pszczoły: przepyszne ciasto z miodem i kremem, które nie ma sobie równych
Autor: Shutterstock Migdałowy biszkopt przełożony kremem budyniowym i pokryty miodową glazurą  z płatkami migdałów
łatwy
45 min
4

Żądło pszczoły. Pod tą nieco przerażającą nazwą kryje się przepyszne ciasto. Migdałowy biszkopt przełożony lekkim budyniowym kremem i zwieńczony miodową glazurą smakuje, jak żaden inny. To ciasto atakuje wszystkie zmysły i powala, jak żądło pszczoły. Pyszności! 

Składniki

Na ciasto:

125 g miękkiego niesolonego masła

125 g cukru pudru

1/2 łyżeczki olejku migdałowego

4 duże jajka

125 ml mleka

200 g mąki pszennej

1½ łyżeczki proszku do pieczenia

½ łyżeczki soli

150 g mielonych migdałów

Na glazurę:

55 g niesolonego masła

55 g cukru pudru

75 g czystego miodu

2 łyżki śmietanki kremówki

100 g płatków migdałów

Na krem:

25 g budyniu w proszku

150 ml mleka

100 g cukru pudru

100 g miękkiego masła

2 łyżki śmietanki kremówki lub mleka

1 łyżeczka pasty lub ekstraktu z ziaren wanilii lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Formę o boku 20 cm lub średnicy 22 cm posmaruj masłem.

Ubij wszystkie składniki na biszkopt migdałowy w dużej misce przez 2-3 minuty za pomocą miksera elektrycznego.

Przełóż ciasto do formy i piecz przez 50-55 minut, aż ciasto będzie prawie całkowicie upieczone - na patyczku wbitym w środek ciasta po wyjęciu powinno zostać tylko kilka lepkich okruchów.

Masło, cukier, miód i śmietanę ze szczyptą soli włóż do małego rondelka. Podgrzewaj delikatnie, mieszając, aż cukier się rozpuści. Gotuj przez 4 minuty lub do momentu, gdy masa zmieni się z jasnożółtej na bladobeżową. Zdejmij z ognia i dodaj płatki migdałów. Odstaw glazurę do ostygnięcia.

Gdy ciasto jest upieczone, krótko podgrzej glazurę, a następnie wylej ją równomiernie na ciasto. Włóż ciasto do piekarnika na 7-8 minut, aż się glazura zrumieni. Ciasto pozostaw w formie na co najmniej 15 minut, następnie ostrożnie wyjmij i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.

W międzyczasie przygotuj krem. Budyń w proszku wymieszaj z połową mleka, przelej do rondelka z pozostałym mlekiem, a następnie dodaj połowę cukru. Ciągle mieszając, powoli doprowadź do wrzenia na małym ogniu i gotuj przez 3 minuty, aż budyń będzie bardzo gęsty. Wlej do miski, dociśnij folię spożywczą bezpośrednio do powierzchni i ostudź do temperatury pokojowej.

Ubij masło i pozostały cukier na puszysta i kremową masę. Dodaj śmietanę (mleko) i wanilię i wymieszaj dokładnie.

Następnie stopniowo ubijaj budyń dodając po łyżce maślanej masy. W ten sposób otrzymam budyniowy krem.

Przekrój wystudzony placek poziomo i nałóż na dolną połowę budyniowy krem. Przykryj pozostałym plackiem biszkoptu z glazurą migdałową na wierzchu.

Przed podaniem pokrój na prostokąt lub w kliny.

Tajemnica idealnego ciasta kruchego

Więcej przepisów na ciasta z miodem:

Puszyste i pyszne ciasto miodowo-serowe

Miodownik – ciasto półkruche z masą z kaszy manny

Miodownik z jabłkami

Puszysty miodownik na kefirze

Podpłomyki lefse - skandynawskie naleśniki z miodem