Żądło pszczoły: przepyszne ciasto, które nie ma sobie równych
2020-09-18

łatwy
45 min
4
Żądło pszczoły. Pod tą nieco przerażającą nazwą kryje się przepyszne ciasto. Migdałowy biszkopt przełożony lekkim budyniowym kremem i zwieńczony miodową glazurą smakuje, jak żaden inny. To ciasto atakuje wszystkie zmysły i powala, jak żądło pszczoły. Pyszności!
Więcej przepisów na ciasta z miodem:
Puszyste i pyszne ciasto miodowo-serowe
Miodownik – ciasto półkruche z masą z kaszy manny
Podpłomyki lefse - skandynawskie naleśniki z miodem
SKŁADNIKI
- Na ciasto:
- 125 g miękkiego niesolonego masła
- 125 g cukru pudru
- 1/2 łyżeczki olejku migdałowego
- 4 duże jajka
- 125 ml mleka
- 200 g mąki pszennej
- 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- 150 g mielonych migdałów
- Na glazurę:
- 55 g niesolonego masła
- 55 g cukru pudru
- 75 g czystego miodu
- 2 łyżki śmietanki kremówki
- 100 g płatków migdałów
- Na krem:
- 25 g budyniu w proszku
- 150 ml mleka
- 100 g cukru pudru
- 100 g miękkiego masła
- 2 łyżki śmietanki kremówki lub mleka
- 1 łyżeczka pasty lub ekstraktu z ziaren wanilii lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 180°C. Formę o boku 20 cm lub średnicy 22 cm posmaruj masłem.
- Ubij wszystkie składniki na biszkopt migdałowy w dużej misce przez 2-3 minuty za pomocą miksera elektrycznego.
- Przełóż ciasto do formy i piecz przez 50-55 minut, aż ciasto będzie prawie całkowicie upieczone - na patyczku wbitym w środek ciasta po wyjęciu powinno zostać tylko kilka lepkich okruchów.
- Masło, cukier, miód i śmietanę ze szczyptą soli włóż do małego rondelka. Podgrzewaj delikatnie, mieszając, aż cukier się rozpuści. Gotuj przez 4 minuty lub do momentu, gdy masa zmieni się z jasnożółtej na bladobeżową. Zdejmij z ognia i dodaj płatki migdałów. Odstaw glazurę do ostygnięcia.
- Gdy ciasto jest upieczone, krótko podgrzej glazurę, a następnie wylej ją równomiernie na ciasto. Włóż ciasto do piekarnika na 7-8 minut, aż się glazura zrumieni. Ciasto pozostaw w formie na co najmniej 15 minut, następnie ostrożnie wyjmij i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
- W międzyczasie przygotuj krem. Budyń w proszku wymieszaj z połową mleka, przelej do rondelka z pozostałym mlekiem, a następnie dodaj połowę cukru. Ciągle mieszając, powoli doprowadź do wrzenia na małym ogniu i gotuj przez 3 minuty, aż budyń będzie bardzo gęsty. Wlej do miski, dociśnij folię spożywczą bezpośrednio do powierzchni i ostudź do temperatury pokojowej.
- Ubij masło i pozostały cukier na puszysta i kremową masę. Dodaj śmietanę (mleko) i wanilię i wymieszaj dokładnie.
- Następnie stopniowo ubijaj budyń dodając po łyżce maślanej masy. W ten sposób otrzymam budyniowy krem.
- Przekrój wystudzony placek poziomo i nałóż na dolną połowę budyniowy krem. Przykryj pozostałym plackiem biszkoptu z glazurą migdałową na wierzchu.
- Przed podaniem pokrój na prostokąt lub w kliny.
Tajemnica idealnego ciasta kruchego