Kokosowe kulki w czekoladzie - pyszny i prosty deser
Puszysty miodownik na kefirze: najlepsze ciasto do herbaty

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB
Puszysty miodownik na kefirze to najlepsze ciasto do herbaty w gronie bliskich. Łatwy w przygotowaniu, osłodzi wam spotkania z rodziną.
Składniki
2 jajka
50 g cukru
120 g miodu
120 ml kefiru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
160 g mąki
100 g orzechów włoskich
Przygotowanie krok po kroku:
Do miski wybić 2 jajka, dodać 50 g cukru i miksować, aż masa będzie biała i puszysta.
Dodać miód i sodę. Jeśli miód jest zbyt gęsty, to należy go rozpuścić w mikrofalówce. Ubić mikserem.
Wlać 120 ml kefiru i ponownie zmiksować.
Dodać mąkę i pokruszone 100 g orzechów włoskich.
Wymieszać ciasto na niskich obrotach.
Okrągłą formę o średnicy około 20 cm, posmarowaną masłem lub wyłożoną pergaminem, napełnić ciastem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec 40-45 minut.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska