Wyśmienita szarlotka „3 szklanki” bez jajek: pyszny smak, łatwe wykonanie

Wyśmienita szarlotka „3 szklanki” bez jajek: pyszny smak, łatwe wykonanie
Autor: Shutterstock To więcej niż szarlotka, to pyszny tort jabłkowy
łatwy
30 min
4

Szarlotka „3 szklanki” jest zadziwiająco łatwa w przygotowaniu i niebiańsko pyszna. Przepis idealny dla początkujących. Delikatne ciasto z kaszy manny robi się szybko. Nie potrzeba tu jajek, a jeśli zastąpisz mleko krowie mlekiem migdałowym, to otrzymasz wegańską szarlotkę. Rezultat jest po prostu oszałamiający.

 

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 5 jabłek
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 szklanka mleka krowiego lub migdałowego
  • masło do przygotowania formy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na początku należy zmieszać wszystkie suche składniki: kaszę mannę, mąkę, cukier i proszek do pieczenie oraz sól. Sól dodaje się aby podkręcić słodki smak. To tajemnica wszystkich cukierników.
  • Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać sok z cytryny i wymieszać.
  • Tortownicę posmarować masłem.
  • Na dno tortownicy wysypać 1/4 mieszanki suchych składników, następnie wyłożyć 1/3 startych jabłek, znowu wysypać 1/4 suchych składników, wyrównać i przykryć 1/3  jabłek, ponownie posypać suchymi składnikami i wyłożyć resztę jabłek. Na wierzch wysypać resztę suchych składników.
  • Na koniec zalać wrzącym mlekiem. Za pomocą noża lub długiego widelca nakłuć kilka razy ciasto, aby mleko dostało się do samego dna.
  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec przez 50 minut.
  • Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia, dzięki czemu będzie soczysty, delikatny i nie będzie się rozsypywać.