Wyrzuć kakao, dodaj cytrynę. Tiramisu limoncello – włoski deser w letniej odsłonie

Tiramisu limoncello
Autor: Shutterstock Tiramisu limoncello to pyszna i efektowna alternatywa na tradycyjny włoski deser
średni
40 min
4

Chyba ze świecą szukać osoby, której nie zachwyca włoski deser tiramisu. Tradycyjnie biszkopty są tu maczane w kawie z dodatkiem amaretto. A oto wariacja na temat tiramisu: zamiast kawy i amaretto użyjemy limoncello i soku z cytryny.

Deser jest bardzo efektowny – doskonale wygląda w pucharkach. Orzeźwiająco cytrusowe nuty to coś w sam raz na lato. Ale to deser tylko dla dorosłych, dlatego że jest w nim alkoholowa nuta. I nie chodzi o amaretto, ale o limoncello – nalewkę na skórka cytrynowych.

Podstawą limoncellowego tiramisu jest oczywiście serek mascarpone, do którego dodamy serek cytrynowy oraz śmietanę kremówkę. Aby składniki się nie warzyły w trakcie przygotowania deseru, powinny być dobrze schłodzone.

SKŁADNIKI

  • limoncello – przepis na tę nalewkę znajdziesz tu; możesz też po prostu kupić gotowe limoncello
  • ok. 16 podłużnych biszkoptów (najlepiej specjalnych do tiramisu)
  • masa podstawowa:
  • 200 g mascarpone
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżki limonello
  • 200 g śmietana 36%
  • twarożek cytrynowy
  • twarożek cytrynowy:
  • 130 g twarogu 3-krotnie mielony
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki skórki cytrynowej
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżka cukru pudru
  • syrop:
  • 0,5 szklanki wody
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/3 szklanki limoncello
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • do udekorowania:
  • otarta skórka z cytryny
  • ew. szklanka śmietany kremówki ubita z 3 łyżkami cukru pudru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przyrządzamy serek cytrynowy: mieszamy składniki i wstawiamy całość do lodówki, aby się schłodziła.
  • Robimy syrop z ciepłej wody i podanych składników.
  • Zanurzamy biszkopty w syropie – po 2 sekundy na każdą stronę. Nie chcemy przecież, że biszkopty nadmiernie rozmiękły.
  • Czas na masę. Do zimnego mascarpone dodajemy twarożek cytrynowy oraz śmietanę. Ubijamy mikserem, aż składniki się połączą (nadmierne ubijanie może doprowadzić do tego, że masa zacznie się rozwarstwiać).
  • W naczyniach, w którym będziemy serwować limoncellowe tiramisu, układamy biszkopty zanurzone uprzednio w syropie. Kładziemy na nie połowę masy serowej. Następnie układamy drugą warstwę biszkoptów. Na wierzch kładziemy resztę masy serowej. Dekorujemy keksami ubitej z cukrem śmietany i otartą skórką z cytryny.
  • Najlepiej, aby tiramisu limoncello schładzało się w lodówce przez całą noc. Wówczas smaki doskonale się przegryzą. W każdym razie deser powinien pozostać przynajmniej 6 godzin w lodówce.
Beszamel: Cytryna – właściwości zdrowotne i kulinarne cytryny
Iwona Witt-Czuprzyńska

Autorka artykułów, przede wszystkim na tematy kulinarne, związane z etnologią, folklorem oraz przedsiębiorczością, zwłaszcza kobiet. Wielbicielka dobrej kuchni, zielarka po studiach podyplomowych na SGGW i nalewkowiczka z kilkoma nagrodami zdobytymi w turniejach …

więcej