Wyrzuć kakao, dodaj cytrynę. Tiramisu limoncello – włoski deser w letniej odsłonie
2022-07-07
średni
40 min
4
Chyba ze świecą szukać osoby, której nie zachwyca włoski deser tiramisu. Tradycyjnie biszkopty są tu maczane w kawie z dodatkiem amaretto. A oto wariacja na temat tiramisu: zamiast kawy i amaretto użyjemy limoncello i soku z cytryny.
Deser jest bardzo efektowny – doskonale wygląda w pucharkach. Orzeźwiająco cytrusowe nuty to coś w sam raz na lato. Ale to deser tylko dla dorosłych, dlatego że jest w nim alkoholowa nuta. I nie chodzi o amaretto, ale o limoncello – nalewkę na skórka cytrynowych.
Podstawą limoncellowego tiramisu jest oczywiście serek mascarpone, do którego dodamy serek cytrynowy oraz śmietanę kremówkę. Aby składniki się nie warzyły w trakcie przygotowania deseru, powinny być dobrze schłodzone.
SKŁADNIKI
- limoncello – przepis na tę nalewkę znajdziesz tu; możesz też po prostu kupić gotowe limoncello
- ok. 16 podłużnych biszkoptów (najlepiej specjalnych do tiramisu)
- masa podstawowa:
- 200 g mascarpone
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 3 łyżeczki soku z cytryny
- 2 łyżki limonello
- 200 g śmietana 36%
- twarożek cytrynowy
- twarożek cytrynowy:
- 130 g twarogu 3-krotnie mielony
- 1 żółtko
- 2 łyżki skórki cytrynowej
- 1 łyżka śmietany
- 1 łyżka cukru pudru
- syrop:
- 0,5 szklanki wody
- 2 łyżki cukru pudru
- 1/3 szklanki limoncello
- 1 łyżka soku z cytryny
- do udekorowania:
- otarta skórka z cytryny
- ew. szklanka śmietany kremówki ubita z 3 łyżkami cukru pudru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przyrządzamy serek cytrynowy: mieszamy składniki i wstawiamy całość do lodówki, aby się schłodziła.
- Robimy syrop z ciepłej wody i podanych składników.
- Zanurzamy biszkopty w syropie – po 2 sekundy na każdą stronę. Nie chcemy przecież, że biszkopty nadmiernie rozmiękły.
- Czas na masę. Do zimnego mascarpone dodajemy twarożek cytrynowy oraz śmietanę. Ubijamy mikserem, aż składniki się połączą (nadmierne ubijanie może doprowadzić do tego, że masa zacznie się rozwarstwiać).
- W naczyniach, w którym będziemy serwować limoncellowe tiramisu, układamy biszkopty zanurzone uprzednio w syropie. Kładziemy na nie połowę masy serowej. Następnie układamy drugą warstwę biszkoptów. Na wierzch kładziemy resztę masy serowej. Dekorujemy keksami ubitej z cukrem śmietany i otartą skórką z cytryny.
- Najlepiej, aby tiramisu limoncello schładzało się w lodówce przez całą noc. Wówczas smaki doskonale się przegryzą. W każdym razie deser powinien pozostać przynajmniej 6 godzin w lodówce.
Beszamel: Cytryna – właściwości zdrowotne i kulinarne cytryny