Wiejski placek ze śliwkami: przepis na francuskie ciasto galette

2021-03-29
Placek ze śliwkami: przepis na francuskie ciasto galette
Autor: thinkstockphotos.com Placek ze śliwkami to nieodłączny element jesieni. 
łatwy
30 min
4

Placek ze śliwkami kojarzy się z jesiennymi podwieczorkami i leniwymi niedzielami. Warto wypróbować francuski przepis na staromodny kruchy placek ze śliwkami. Do przygotowania ciasta można użyć również gotowego kruchego ciasta. Lub przygotować ciasto własnoręcznie i przechować w lodówce lub zamrażarce. 

SKŁADNIKI

  • Na kruche ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • szczypta soli
  • 4 łyżki wody
  •  
  • Na śliwkowe nadzienie:
  • 2 łyżki kaszki manny
  • 8 łyżek cukru
  • 750 g śliwek węgierek lub ciemno-niebieskich, pokrojonych na ósemki
  • garść migdałów
  • 3/4 szklanki śmietanki-kremówki 30% tłuszczu
  • 1 łyżka koniaku
  • cukier puder

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do malaksera wrzucić mąkę, sól i masło. Posiekać na drobne okruchy, dodać wodę i szybko zamieszać. Ciasto zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
  • Ciasto rozwałkować na okrągły placek.
  • Placek wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Wymieszać kaszkę manną z 2 łyżkami cukru. Mieszaniną kaszki i cukru posypać ciasto.
  • Począwszy od środka placka układać cząstki śliwek koliście.
  • Śliwki posypać resztą cukru.
  • Brzegi ciast zawinąć do środka. Ciasto okryć papierem do pieczenia lub folią aluminiową.
  • Galette piec pod przykryciem przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Następnie zdjąć z wierzchu papier (folię) i piec jeszcze 5 minut, aż odparuje sok jaki wytworzyły śliwki.
  • Upieczony placek przełożyć na kratkę by ostygł.
  • Przed podaniem ubić śmietanę z koniakiem oraz uprażyć migdały.
  • Podawać z pokruszonymi migdałami, bitą śmietaną i cukrem pudrem.