Wiejski placek ze śliwkami: przepis na francuskie ciasto galette
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Placek ze śliwkami kojarzy się z jesiennymi podwieczorkami i leniwymi niedzielami. Warto wypróbować francuski przepis na staromodny kruchy placek ze śliwkami. Do przygotowania ciasta można użyć również gotowego kruchego ciasta. Lub przygotować ciasto własnoręcznie i przechować w lodówce lub zamrażarce.
SKŁADNIKI
- Na kruche ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła
- szczypta soli
- 4 łyżki wody
- Na śliwkowe nadzienie:
- 2 łyżki kaszki manny
- 8 łyżek cukru
- 750 g śliwek węgierek lub ciemno-niebieskich, pokrojonych na ósemki
- garść migdałów
- 3/4 szklanki śmietanki-kremówki 30% tłuszczu
- 1 łyżka koniaku
- cukier puder
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do malaksera wrzucić mąkę, sól i masło. Posiekać na drobne okruchy, dodać wodę i szybko zamieszać. Ciasto zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
- Ciasto rozwałkować na okrągły placek.
- Placek wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Wymieszać kaszkę manną z 2 łyżkami cukru. Mieszaniną kaszki i cukru posypać ciasto.
- Począwszy od środka placka układać cząstki śliwek koliście.
- Śliwki posypać resztą cukru.
- Brzegi ciast zawinąć do środka. Ciasto okryć papierem do pieczenia lub folią aluminiową.
- Galette piec pod przykryciem przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Następnie zdjąć z wierzchu papier (folię) i piec jeszcze 5 minut, aż odparuje sok jaki wytworzyły śliwki.
- Upieczony placek przełożyć na kratkę by ostygł.
- Przed podaniem ubić śmietanę z koniakiem oraz uprażyć migdały.
- Podawać z pokruszonymi migdałami, bitą śmietaną i cukrem pudrem.