Weź jogurt i wymieszaj z 3 składnikami. To najlepsze domowe ciasto z borówkami

ciasto jogurtowe z borówkami
Autor: Shutterstock Bez białego cukru i mąki pszennej. To ciasto jogurtowe jest pyszne i lekkie jak chmurka.
łatwy
5 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Jak zrobić dobre ciasto jogurtowe bez zakalca? Wystarczy wybrać ten łatwy i szybki przepis. Ciasto jogurtowe z dodatkiem słodkich borówek to idealny deser na lato. Jest nie tylko pyszne, ale i zdrowe. Nie zawiera białego cukru i mąki pszennej. Przepis jest banalnie łatwy, a przygotowanie ekspresowe. Poznajcie przepis na najlepsze ciasto jogurtowe z borówkami.

Z jakimi owocami można zrobić ciasto jogurtowe?

W tym sprawdzonym przepisie znakomite domowe ciasto jogurtowe piecze się z dodatkiem borówek amerykańskich. To sezonowe owoce, które wyróżniają się nie tylko pysznym smakiem, ale i wysoką zawartości składników odżywczych, witamin i minerałów. Są bogate w witaminy z grupy B, C i K oraz mangan, miedź i potas. Borówki są skarbnicą antyoksydantów, które zwalczają wolne rodniki odpowiedzialne za wiele chorób. Borówki amerykańskie bardzo dobrze działają na pamięć, wspierają pracę wątroby i korzystnie wpływają na wzrok. Wykazują działanie antynowotworowe.

Właśnie ze względu na smak i właściwości prozdrowotne borówki amerykańskie są doskonałym dodatkiem do tego pysznego i lekkiego ciasta jogurtowego. Idealnie komponują się z jogurtową masą, nadają słodyczy i efektownie prezentują się na wierzchu ciasta.

Co potrzeba do ciasta jogurtowego?

Aby upiec domowe ciasto jogurtowe wzbogacone słodkimi borówkami, potrzebne są proste i niedrogie składniki. Wszystkie produkty są łatwo dostępne, a być może macie je w domu. Lista składników obejmuje tylko cztery artykuły spożywcze oraz borówki. Do ciasta nie dodaje się ani białego cukru, ani mąki pszennej. Wypiek jest więc bezpieczny dla alergików i osób na diecie odchudzającej.

Co więc należy przygotować, aby zrobić w domu wyśmienite i zdrowe ciasto jogurtowe z dodatkiem borówek? Niezbędne składniki to:

  • jogurt grecki lub islandzki skyr
  • borówki amerykańskie
  • skrobia kukurydziana lub ziemniaczana
  • jajka
  • miód

Jak się piecze ciasto jogurtowe?

Przepis na lekkie jak chmurka ciasto z jogurtu i borówek to bardzo łatwy. Przygotowanie deseru trwa kilka minut, a resztę pracy wykona piekarnik. Warto skorzystać z tego przepisu, ponieważ ciasto jogurtowe ze słodkimi borówkami jest naprawdę pyszne i proste.

Jak zrobić domowe ciasto jogurtowe, którego smak podkręcają borówki amerykańskie? Przygotowanie to tylko parę bardzo łatwych kroków. Nawet mikser nie jest potrzebny. Składniki wystarczy wymieszać łyżką, przelać do formy i wstawić do piekarnika.

  • 1. krok – połączenie jogurtu z jajkami, miodem i skrobią
  • 2. krok – przelanie masy jogurtowej do formy i ułożenie borówek
  • 3. krok – upieczenie ciasta jogurtowego z borówkami w piekarniku

SKŁADNIKI

  • 400 g jogurtu greckiego lub islandzkiego skyr
  • 150 g borówek
  • 50 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 2 łyżki miodu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jogurt przelać do miski. Wbić jajka i dodać miód. Wymieszać na gładką masę.
  • Wsypać skrobię kukurydzianą i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek.
  • Masę jogurtową przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć borówki.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec około 60 minut.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać na deser lub jako zdrową przekąskę.
Czarne jagody, czyli borówki czernice: właściwości zdrowotne i odżywcze
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej