Weź jogurt i wymieszaj z 3 składnikami. To najlepsze domowe ciasto z borówkami
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Jak zrobić dobre ciasto jogurtowe bez zakalca? Wystarczy wybrać ten łatwy i szybki przepis. Ciasto jogurtowe z dodatkiem słodkich borówek to idealny deser na lato. Jest nie tylko pyszne, ale i zdrowe. Nie zawiera białego cukru i mąki pszennej. Przepis jest banalnie łatwy, a przygotowanie ekspresowe. Poznajcie przepis na najlepsze ciasto jogurtowe z borówkami.
Z jakimi owocami można zrobić ciasto jogurtowe?
W tym sprawdzonym przepisie znakomite domowe ciasto jogurtowe piecze się z dodatkiem borówek amerykańskich. To sezonowe owoce, które wyróżniają się nie tylko pysznym smakiem, ale i wysoką zawartości składników odżywczych, witamin i minerałów. Są bogate w witaminy z grupy B, C i K oraz mangan, miedź i potas. Borówki są skarbnicą antyoksydantów, które zwalczają wolne rodniki odpowiedzialne za wiele chorób. Borówki amerykańskie bardzo dobrze działają na pamięć, wspierają pracę wątroby i korzystnie wpływają na wzrok. Wykazują działanie antynowotworowe.
Właśnie ze względu na smak i właściwości prozdrowotne borówki amerykańskie są doskonałym dodatkiem do tego pysznego i lekkiego ciasta jogurtowego. Idealnie komponują się z jogurtową masą, nadają słodyczy i efektownie prezentują się na wierzchu ciasta.
Co potrzeba do ciasta jogurtowego?
Aby upiec domowe ciasto jogurtowe wzbogacone słodkimi borówkami, potrzebne są proste i niedrogie składniki. Wszystkie produkty są łatwo dostępne, a być może macie je w domu. Lista składników obejmuje tylko cztery artykuły spożywcze oraz borówki. Do ciasta nie dodaje się ani białego cukru, ani mąki pszennej. Wypiek jest więc bezpieczny dla alergików i osób na diecie odchudzającej.
Co więc należy przygotować, aby zrobić w domu wyśmienite i zdrowe ciasto jogurtowe z dodatkiem borówek? Niezbędne składniki to:
- jogurt grecki lub islandzki skyr
- borówki amerykańskie
- skrobia kukurydziana lub ziemniaczana
- jajka
- miód
Jak się piecze ciasto jogurtowe?
Przepis na lekkie jak chmurka ciasto z jogurtu i borówek to bardzo łatwy. Przygotowanie deseru trwa kilka minut, a resztę pracy wykona piekarnik. Warto skorzystać z tego przepisu, ponieważ ciasto jogurtowe ze słodkimi borówkami jest naprawdę pyszne i proste.
Jak zrobić domowe ciasto jogurtowe, którego smak podkręcają borówki amerykańskie? Przygotowanie to tylko parę bardzo łatwych kroków. Nawet mikser nie jest potrzebny. Składniki wystarczy wymieszać łyżką, przelać do formy i wstawić do piekarnika.
- 1. krok – połączenie jogurtu z jajkami, miodem i skrobią
- 2. krok – przelanie masy jogurtowej do formy i ułożenie borówek
- 3. krok – upieczenie ciasta jogurtowego z borówkami w piekarniku
SKŁADNIKI
- 400 g jogurtu greckiego lub islandzkiego skyr
- 150 g borówek
- 50 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 4 jajka
- 2 łyżki miodu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jogurt przelać do miski. Wbić jajka i dodać miód. Wymieszać na gładką masę.
- Wsypać skrobię kukurydzianą i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek.
- Masę jogurtową przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć borówki.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec około 60 minut.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać na deser lub jako zdrową przekąskę.