Truskawkowy torcik grysikowy bez pieczenia - niedrogi, prosty przepis
2021-05-20
łatwy
45 min
6
Truskawkowy torcik bez pieczenia to ciasto, które przygotujesz z łatwością. Nie potrzebujesz trudno dostępnych składników, wyrafinowanych sprzętów AGD ani piekarnika. Wystarczy garnek, tortownica i dobre chęci. A efekt jest zaskakująco pyszny!
SKŁADNIKI
- Spód:
- 200 g herbatników np. petitków
- 80 g masła
- Masa grysikową:
- 500 ml mleka
- 100 g masła
- 1/2 szklanka cukru
- duże opakowanie cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią
- 1/2 szklanki kaszy manny
- Do dekoracji:
- 500 g truskawek
- 2 opakowania przezroczystej galaretki o kwaskowym smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Galaretki rozpuścić w 700 ml wody, odstawić do ostudzenia.
- Tortownicę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Ciasteczka rozkruszyć w malakserze lub włożyć do woreczka foliowego typu zip i rozkruszyć wałkiem. Pokruszone ciasteczka wymieszać ze stopionym masłem.
- Masą ciasteczkową wyłożyć tortownicę, ugnieść na przykład dnem szklanki i wstawić do lodówki na czas przygotowania masy grysikowej.
- W garnku zagotować mleko z cukrami i masłem. Do gotującego mleka kaszę mannę, zagotować. Gotować na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając, aż do otrzymania gęstej kaszy. Odstawić do ostudzenia na około 15 minut.
- Ciepłą masę wylać na przygotowany spód, wyrównać. W jeszcze ciepłą kaszę powciskać truskawki, do połowy ich wielkości. Odstawić do całkowitego wystygnięcia i zalać tężejącą galaretką. Przechowywać w lodówce.
Beszamel: Truskawki - właściwości truskawek. Dlaczego warto jeść truskawki?