Truskawki z bitą śmietaną - kuszące ciasto z lekką pianką i wiórkami czekoladowymi
2021-05-29
łatwy
45 min
8
Dieta wegetariańska
Truskawki z bitą śmietaną to idealne połączenie soczystych owoców i lekkiej słodkiej śmietany. Kuszący deser grał niejedną ważną rolę w książkowych romansach, filmowych hitach i wyobraźni. Teraz można go podać w nieco bardziej zawoalowany sposób, a nadal jakże pyszny i pociągający ;).
SKŁADNIKI
- 1 blat biszkoptowy lub okrągłe biszkopciki na spód
- 1 kg truskawek
- 2 galaretki truskawkowe
- 2 duże kubeczki śmietany 36 %
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny+ gorąca woda do rozpuszczenia
- 1 tabliczka czekolady
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ciasto można przygotować na samodzielnie upieczonym blacie biszkoptowym, gotowym blacie lub małych biszkoptach. Przepis na biszkopt.
- Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzątku i odstawić do ostygnięcia. Trukawki umyć i pokroić na niewielkie kawałki.
- Gdy galaretka zacznie tężeć na biszkopcie ułożyć truskawki i zalać je tężejącą galaretką, wstawić do lodówki.
- Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wrzątku i odstawić do ostygnięcia.
- Schłodzoną dobrze śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem.
- Do ubitej śmietany wlać bardzo cieniutkim strumieniem rozpuszczoną żelatynę cały czas mieszając.
- Śmietanę przełożyć na warstwę galaretki, wierzch wyrównać szpatułką. Udekorować wiórkami czekolady.
- Ciasto wstawić do lodówki na 2-3 godziny, aby dobrze stężało.
Beszamel: Truskawki - właściwości truskawek. Dlaczego warto jeść truskawki?