Truskawki z bitą śmietaną - kuszące ciasto z lekką pianką i wiórkami czekoladowymi

Ciasto truskawki ze śmietaną
Autor: Shutterstock Ciasto truskawki ze śmietaną to pyszny deser, który rozpieszcza zmysły.
łatwy
45 min
8

Dieta wegetariańska

Truskawki z bitą śmietaną to idealne połączenie soczystych owoców i lekkiej słodkiej śmietany. Kuszący deser grał niejedną ważną rolę w książkowych romansach, filmowych hitach i wyobraźni. Teraz można go podać w nieco bardziej zawoalowany sposób, a nadal jakże pyszny i pociągający ;). 

SKŁADNIKI

  • 1 blat biszkoptowy lub okrągłe biszkopciki na spód
  • 1 kg truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 2 duże kubeczki śmietany 36 %
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny+ gorąca woda do rozpuszczenia
  • 1 tabliczka czekolady

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ciasto można przygotować na samodzielnie upieczonym blacie biszkoptowym, gotowym blacie lub małych biszkoptach. Przepis na biszkopt.
  • Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzątku i odstawić do ostygnięcia. Trukawki umyć i pokroić na niewielkie kawałki.
  • Gdy galaretka zacznie tężeć na biszkopcie ułożyć truskawki i zalać je tężejącą galaretką, wstawić do lodówki.
  • Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wrzątku i odstawić do ostygnięcia.
  • Schłodzoną dobrze śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem.
  • Do ubitej śmietany wlać bardzo cieniutkim strumieniem rozpuszczoną żelatynę cały czas mieszając.
  • Śmietanę przełożyć na warstwę galaretki, wierzch wyrównać szpatułką. Udekorować wiórkami  czekolady.
  • Ciasto wstawić do lodówki na 2-3 godziny, aby dobrze stężało.
Beszamel: Truskawki - właściwości truskawek. Dlaczego warto jeść truskawki?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej