Tort świąteczny

2021-03-29
Tort walentynkowy
Autor: Shutterstock Tort nie tylko na Walentynki...
łatwy
120 min
4

Torty są piękną ozdobą stołu, a niektóre nawet prawdziwymi arcydziełami. Oczywiście mowa o tortach i przekładańcach, przygotowywanych najczęściej z ciasta biszkoptowego. Wybór kremów do tych ciast jest spory – od tradycyjnych maślanych czy serowych po lekką bitą śmietanę, a w nich pierwsze skrzypce może grać czekolada. My proponujemy tort w kształcie serca, który sprawdzi się w na każdą okazję! 

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 1 i 1/2 tabliczki (150 g) czekolady deserowej
  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 5 jajek
  • niepełna szklanka mąki
  • 100 g zmielonych orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • tłuszcz i bułka tarta do blachy
  • Do dekoracji:
  • 2 tabliczki (200 g) czekolady deserowej
  • 2 łyżki śmietanki kremówki 30-proc.
  • owoce (np. porzeczki, truskawki, jeżyny)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zmielone orzechy wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia.
  • Czekoladę rozpuścić, żółtka oddzielić od białek.
  • Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę i ucierać dalej, dodając na przemian po jednym żółtku, po łyżce stopionej czekolady i po łyżce mąki wymieszanej z orzechami i proszkiem do pieczenia.
  • Z białek ubić pianę na sztywno i delikatnie połączyć z ciastem.
  • Przełożyć je do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą blachy w kształcie serca.
  • Piec w temperaturze 170°C przez 40 minut.
  • Przeznaczoną do dekoracji czekoladę rozpuścić na parze i dokładnie wymieszać ze śmietanką. Upieczone i jeszcze ciepłe ciasto posmarować masą czekoladową. Udekorować owocami sezonowymi.
  • Przepis pochodzi z książki „CZEKOLADA”, którą kupisz w salonikach prasowych i na stronie: www.sklep.grupazpr.pl, w zakładce SuperHobby
Redakcja
więcej