Tort świąteczny
2021-03-29
łatwy
120 min
4
Torty są piękną ozdobą stołu, a niektóre nawet prawdziwymi arcydziełami. Oczywiście mowa o tortach i przekładańcach, przygotowywanych najczęściej z ciasta biszkoptowego. Wybór kremów do tych ciast jest spory – od tradycyjnych maślanych czy serowych po lekką bitą śmietanę, a w nich pierwsze skrzypce może grać czekolada. My proponujemy tort w kształcie serca, który sprawdzi się w na każdą okazję!
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 1 i 1/2 tabliczki (150 g) czekolady deserowej
- 100 g masła
- 1/2 szklanki cukru
- 5 jajek
- niepełna szklanka mąki
- 100 g zmielonych orzechów włoskich
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- tłuszcz i bułka tarta do blachy
- Do dekoracji:
- 2 tabliczki (200 g) czekolady deserowej
- 2 łyżki śmietanki kremówki 30-proc.
- owoce (np. porzeczki, truskawki, jeżyny)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zmielone orzechy wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia.
- Czekoladę rozpuścić, żółtka oddzielić od białek.
- Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę i ucierać dalej, dodając na przemian po jednym żółtku, po łyżce stopionej czekolady i po łyżce mąki wymieszanej z orzechami i proszkiem do pieczenia.
- Z białek ubić pianę na sztywno i delikatnie połączyć z ciastem.
- Przełożyć je do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą blachy w kształcie serca.
- Piec w temperaturze 170°C przez 40 minut.
- Przeznaczoną do dekoracji czekoladę rozpuścić na parze i dokładnie wymieszać ze śmietanką. Upieczone i jeszcze ciepłe ciasto posmarować masą czekoladową. Udekorować owocami sezonowymi.
- Przepis pochodzi z książki „CZEKOLADA”, którą kupisz w salonikach prasowych i na stronie: www.sklep.grupazpr.pl, w zakładce SuperHobby