Torcik biszkoptowy z truskawkami: przepis na pyszne ciasto
2022-06-06
łatwy
45 min
4
Truskawki idealnie sprawdzają się jako dodatek do ciast. Hitem jest biszkoptowy torcik z truskawkami - delikatny i rozpływający się w ustach. Dodatkowo truskawki są niskokaloryczne (tylko 28 kcal w 100 g) i zdrowe. Zawierają m.in. witaminę C oraz żelazo.
SKŁADNIKI
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 3 jajka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- budyń śmietankowy
- 1/2 l mleka
- 10 dag masła
- galaretka truskawkowa
- 1/2 kg truskawek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Galaretkę rozpuść w 1 i 1/2 szklanki gorącej wody, odstaw do lodówki. Białka ubij , wsypując porcjami cukier. Dodaj żółtka, przesianą mąkę z proszkiem, wymieszaj łyżką.
- Ciasto nałóż do natłuszczonej płaskiej formy. Piecz 15–20 minut w temp. 180ºC.
- Z proszku i mleka ugotuj budyń. Gdy wystygnie, zmiksuj z miękkim masłem.
- Truskawki umyj, usuń szypułki.
- Na wystudzone ciasto wyłóż krem, na nim ułóż truskawki. Zalej je tężejącą galaretką.
Beszamel: Biszkopt idealny – jak go zrobić?