Tarta z wiśniami: najprostszy przepis
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Tarta z wiśniami jest bardzo prostym deserem. Wystarczy na ostudzone ciasto położyć owoce pozbawione wcześniej pestek i zalać tężejącą galaretką, przygotowaną z mniejszej ilości wody niż w przepisie na opakowaniu.
Ciasto jogurtowe z wiśniami
Kruchy placek z wiśniami i bezą
Tarta z budyniem
Placek wiśniowy z polewą śmietanową
Sernik na zimno z wiśniami i galaretką
SKŁADNIKI
- 300 g mąki,
- 200 g margaryny do pieczenia lub masła,
- 100 g cukru pudru,
- żółtko,
- 250 g wiśni,
- opakowanie galaretki wiśniowej.
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Masło drobno posiekać z mąką, dodać cukier i wbić żółtko. Zagnieść szybko ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.
- Następnie rozwałkować ciasto tak, aby miało kształt formy, w której będziemy je piec. Wyłożyć ciastem dno i boki formy, nakłuć je widelcem i piec w temperaturze 200°C ok. 20 minut, aż się zrumieni na złoty kolor.
- Na ostudzone ciasto położyć owoce pozbawione wcześniej pestek i zalać tężejącą galaretką, przygotowaną z mniejszej ilości wody niż w przepisie na opakowaniu. Wstawić na co najmniej godzinę do lodówki.