Tarta z gruszkami i żurawiną
2021-03-29
łatwy
80 min
4
Wypróbuj przepis na półwytrawną tartę z gruszkami żurawiną i plastrami bekonu. Połączenie smaków jest dość dość nietypowe, ale zapewniamy - tarta smakuje wybornie. Warto się o tym przekonać! Oto sposób przygotowania.
SKŁADNIKI
- 75 g + 1 łyżka masła
- 150 g mąki
- 1 żółtko + 2 jajka (średniej wielkości)
- 8 plasterków bekonu (około 10 g)
- 2 gruszki (około 180 gr każda)
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka cukru
- sok z cytryny
- 2-3 gałązki tymianku
- 5 łyżek mleka
- 100 gr bitej śmietany
- sól, pieprz
- 120 gr całych, suszonych żurawin amerykańskich (cranberries)
- tłuszcz i mąka do wyłożenia formy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Masło kroimy na kawałki. Mąkę, sól, masło i żółtko ugniatamy, następnie zawijamy w folię i odstawiamy na 30 minut.
- W międzyczasie na patelni podsmażamy bekon, aż będzie chrupiący.
- Gruszki myjemy i kroimy na ćwiartki, a następnie na talarki. Masło rozgrzewamy w rondlu i zasypujemy cukrem, następnie dodajemy pokrojone gruszki i je podsmażamy. Pod koniec smażenia zalewamy odrobiną soku z cytryny.
- Tymianek myjemy, odrywamy listki od gałązki. Mleko, śmietanę i jajka ubijamy, a następnie przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem.
- Ciasto rozkładamy na stolnicy i wałkujemy, aby jego przekrój wyniósł 24 cm. Przygotowaną formę (przekrój 22 cm) smarujemy masłem, posypujemy mąką, a następnie wykładamy przygotowanym ciastem.
- Na ciasto nakładamy bekon, gruszki i żurawinę. Całość polewamy masą mleczno-jajeczną i pieczemy w piekarniku 35-45 minut ( temperatura: zwykły piekarnik 200 stopni C/ termoobieg – 175 stopni C/ piekarnik gazowy – poziom 3).
- Gotową tartę wyjmujemy z formy i serwujemy na zimno lub na gorąco.