Tarta z gruszkami i żurawiną

2021-03-29
Tarta z gruszkami i żurawinami
Autor: photos.com Tarta z owocami i żurawiną 
łatwy
80 min
4

Wypróbuj przepis na półwytrawną tartę z gruszkami żurawiną i plastrami bekonu. Połączenie smaków jest dość dość nietypowe, ale zapewniamy - tarta smakuje wybornie. Warto się o tym przekonać! Oto sposób przygotowania. 

SKŁADNIKI

  • 75 g + 1 łyżka masła
  • 150 g mąki
  • 1 żółtko + 2 jajka (średniej wielkości)
  • 8 plasterków bekonu (około 10 g)
  • 2 gruszki (około 180 gr każda)
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka cukru
  • sok z cytryny
  • 2-3 gałązki tymianku
  • 5 łyżek mleka
  • 100 gr bitej śmietany
  • sól, pieprz
  • 120 gr całych, suszonych żurawin amerykańskich (cranberries)
  • tłuszcz i mąka do wyłożenia formy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masło kroimy na kawałki. Mąkę, sól, masło i żółtko ugniatamy, następnie zawijamy w folię i odstawiamy na 30 minut.
  • W międzyczasie na patelni podsmażamy bekon, aż będzie chrupiący.
  • Gruszki myjemy i kroimy na ćwiartki, a następnie na talarki. Masło rozgrzewamy w rondlu i zasypujemy cukrem, następnie dodajemy pokrojone gruszki i je podsmażamy. Pod koniec smażenia zalewamy odrobiną soku z cytryny.
  • Tymianek myjemy, odrywamy listki od gałązki. Mleko, śmietanę i jajka ubijamy, a następnie przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem.
  • Ciasto rozkładamy na stolnicy i wałkujemy, aby jego przekrój wyniósł 24 cm. Przygotowaną formę (przekrój 22 cm) smarujemy masłem, posypujemy mąką, a następnie wykładamy przygotowanym ciastem.
  • Na ciasto nakładamy bekon, gruszki i żurawinę. Całość polewamy masą mleczno-jajeczną i pieczemy w piekarniku 35-45 minut ( temperatura: zwykły piekarnik 200 stopni C/ termoobieg – 175 stopni C/ piekarnik gazowy – poziom 3).
  • Gotową tartę wyjmujemy z formy i serwujemy na zimno lub na gorąco.