Tarta z figami na cieście z migdałów - pyszna i kusząca

Tarta z figami na cieście z migdałów - pyszna i kusząca
Autor: Shutterstock Tarta z figami na cieście z migdałów - piękna i pyszna.
łatwy
40 min
4

Tarta z figami to doskonały deser na każdą porę roku. Jest prosta w przygotowaniu, a na dodatek smakuje wyśmienicie. Latem używamy do niej sezonowych owoców, zimą korzystamy z przetworów.

SKŁADNIKI

  • 15 dkg masła
  • 15 dkg mąki
  • 5 dkg mielonych migdałów
  • 5 dkg cukru pudru
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 1 żółtko
  • kilka łyżek dżemu
  • 6-8 świeżych fig
  •  
  • Krem:
  • budyń waniliowy z cukrem
  • 1,5 szklanki mleka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Blaszkę na tartę (ok. 20-cm) smarujemy masłem i posypujemy mąką. Piekarnik rozgrzewamy do 190 st. C.
  • Migdały mielimy w młynku do kawy. Masło siekamy z mąką, cukrem i migdałową mączką. Dodajemy żółtko i dwie łyżki zimnej wody.
  • Zagniatamy ciasto. Gdy wszystkie składniki będą połączone, a ciasto będzie miało jednolitą konsystencję, rozwałkowujemy je i wkładamy do formy.
  • Nakłuwamy ciasto widelcem w kilku miejscach i pieczemy przez 20 minut.
  • Gotujemy budyń według przepisu. Używamy jednak do tego mniej mleka.
  • Druga opcja, bardziej kaloryczna, jest taka, że schłodzony budyń mieszamy z połową szklanki kremówki ubitej z 2 łyżkami cukru pudru.
  • Wystudzone ciasto smarujemy cienko ulubionym dżemem. Nakładamy na niego masę budyniową.
  • Na wierzch układamy pokrojone w plasterki świeże figi.