Tarta z figami na cieście z migdałów - pyszna i kusząca
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Tarta z figami to doskonały deser na każdą porę roku. Jest prosta w przygotowaniu, a na dodatek smakuje wyśmienicie. Latem używamy do niej sezonowych owoców, zimą korzystamy z przetworów.
SKŁADNIKI
- 15 dkg masła
- 15 dkg mąki
- 5 dkg mielonych migdałów
- 5 dkg cukru pudru
- 2 łyżki zimnej wody
- 1 żółtko
- kilka łyżek dżemu
- 6-8 świeżych fig
- Krem:
- budyń waniliowy z cukrem
- 1,5 szklanki mleka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Blaszkę na tartę (ok. 20-cm) smarujemy masłem i posypujemy mąką. Piekarnik rozgrzewamy do 190 st. C.
- Migdały mielimy w młynku do kawy. Masło siekamy z mąką, cukrem i migdałową mączką. Dodajemy żółtko i dwie łyżki zimnej wody.
- Zagniatamy ciasto. Gdy wszystkie składniki będą połączone, a ciasto będzie miało jednolitą konsystencję, rozwałkowujemy je i wkładamy do formy.
- Nakłuwamy ciasto widelcem w kilku miejscach i pieczemy przez 20 minut.
- Gotujemy budyń według przepisu. Używamy jednak do tego mniej mleka.
- Druga opcja, bardziej kaloryczna, jest taka, że schłodzony budyń mieszamy z połową szklanki kremówki ubitej z 2 łyżkami cukru pudru.
- Wystudzone ciasto smarujemy cienko ulubionym dżemem. Nakładamy na niego masę budyniową.
- Na wierzch układamy pokrojone w plasterki świeże figi.