Tarta z domowym budyniem i owocami sezonowymi: przepis

2021-04-02
Tarta morelowa: sprawdzony przepis na wykwintny placek
Autor: thinkstockphotos.com Tarta morelowa świetnie sprawdza się w roli deseru lub podwieczorku.
łatwy
50 min
8

Tarta z domowym budyniem i sezonowymi owocami to ciasto do którego przygotowania można wykorzystać truskawki, maliny, jagody i borówki. Wszystkie owoce sezonowe najczęściej jemy je świeże lub z cukrem, ale można z nich także przyrządzić pyszne lody, koktajle czy desery owocowe.

Składniki

KRUCHE CIASTO:

1,25 szklanki mąki pszennej

125 g zimnego masła

4 płaskie łyżki cukru

3 łyżki zimnej wody

szczypta soli

 

BUDYŃ DOMOWY:

2 szklanki mleka

0,5 szklanki cukru

32 g cukru waniliowego

4 żółtka

4 płaskie łyżki mąki pszennej

4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

125 g masła o temperaturze pokojowej

0,5 łyżeczki żelatyny spożywczej

3 łyżki zimnej wody

 

WYKOŃCZENIE:

1 l jagód lub  truskawek, ew. borówek amerykańskich

1 galaretka, np. truskawkowa

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Na początku przygotowujemy kruche ciasto na spód tarty. Na stolnicę wysypujemy 1,25 szklanki mąki pszennej, a na wierzch wykładamy po kawałku zimnego masła; wszystko siekamy do całkowitego połączenia masła z mąką (powinny powstać drobne grudki).

Następnie dodajemy pozostałe składniki: cukier, zimną wodę oraz sól i szybko wyrabiamy. Tak przygotowane ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę. 

Schłodzone ciasto wykładamy na stolnicę posypaną odrobiną mąki i rozwałkowujemy na grubość około 4-5 mm.

Rozwałkowane ciasto przekładamy na blaszkę do pieczenia tart, posmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą.

Dno ciasta nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika; pieczemy około 30 minut.

W trakcie pieczenia ciasta można przygotować wypełnienie tarty, czyli domowy budyń waniliowy. Do wysokiego garnka wlewamy 1,5 szklanki mleka, 0,5 szklanki cukru i 32 g cukru waniliowego, całość zagotowujemy, od czasu do czasu mieszając.

Do szklanki wsypujemy 0,5 łyżeczki żelatyny i zalewamy 3 łyżkami zimnej wody; odstawiamy.

Pozostałe 0,5 szklanki mleka miksujemy z żółtkami, mąką pszenną i mąką ziemniaczaną. Po dokładnym wymieszaniu wlewamy powoli zmiksowane mleko z żółtkami i mąką do garnka z zagotowanym mlekiem i cukrem, dodajemy do tego również żelatynę. Całość miksujemy, trzymając na ogniu aż do momentu, kiedy budyń zagotuje się i zgęstnieje. Odstawiamy budyń do ostygnięcia.

W osobnej misce miksujemy 125 g masła, aż zrobi się białe, po czym dodajemy do niego małymi porcjami wystudzony budyń; mieszamy do momentu uzyskania jednolitej masy.

Budyń wykładamy na wystudzone ciasto, na wierzchu układamy jagody i wstawiamy tartę do lodówki.

Przygotowujemy galaretkę wg przepisu na opakowaniu, bierzemy tylko odrobinę mniej wody, aby galaretka szybciej zgęstniała; zimną wylewamy na wierzch tarty i całość ponownie wstawiamy do lodówki na około godzinę.

Na wierzchu tarty możemy ułożyć dowolne owoce sezonowe: truskawki, jagody, maliny, a w zimie nawet jabłka lub owoce z puszki.