Tarta winogronowa - przepis na pyszne ciasto
2021-03-29
łatwy
40 min
4
tarta to łatwe i smaczne ciasto kruche z owocami. Dzięki owocom wygląda bardzo dekoracyjnie i jest lekkie w smaku.
SKŁADNIKI
- 2 szklanki mąki
- pół szklanki cukru pudru
- 3 żółtka
- jajko
- łyżka śmietany
- 75 g margaryny
- 2 łyżki bułki tartej
- pół szklanki cukru
- 10 g mąki (do masy)
- pół litra mleka
- winogrona
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Margarynę poszatkować z mąką i cukrem.
- Dodać śmietanę i jajko, zagnieść ciasto, odstawić na pół godziny do lodówki.
- Nagrzać piekarnik do 180°C.
- Wysmarować blachę margaryną, posypać bułką tartą i uformować ciasto.
- Włożyć do piekarnika
- Żółtka utrzeć mikserem z cukrem na jednolitą masę.
- Dodać mąkę i ucierać przez chwilę, wlać mleko i postawić na wolny ogień.
- Gotować przez 10 min, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje.
- Odstawić z ognia.
- Powoli wyłożyć na upieczone ciasto.
- Udekorować winogronami.