Tarta winogronowa - przepis na pyszne ciasto

2016-08-01
Tarta winogronowa
Autor: Marcin Czechowicz tarta winogronowa - przepyszne ciasto.
łatwy
40 min
4

tarta to łatwe i smaczne ciasto kruche z owocami. Dzięki owocom wygląda bardzo dekoracyjnie i jest lekkie w smaku.

Składniki

2 szklanki mąki

pół szklanki cukru pudru

3 żółtka

jajko

łyżka śmietany

75 g margaryny

2 łyżki bułki tartej

pół szklanki cukru

10 g mąki (do masy)

pół litra mleka

winogrona

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Margarynę poszatkować z mąką i cukrem.

Dodać śmietanę i jajko, zagnieść ciasto, odstawić na pół godziny do lodówki.

Nagrzać piekarnik do 180°C.

Wysmarować blachę margaryną, posypać bułką tartą i uformować ciasto.

Włożyć do piekarnika

Żółtka utrzeć mikserem z cukrem na jednolitą masę.

Dodać mąkę i ucierać przez chwilę, wlać mleko i postawić na wolny ogień.

Gotować przez 10 min, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje.

Odstawić z ognia.

Powoli wyłożyć na upieczone ciasto.

Udekorować winogronami.