Tarta śliwkowa z bitą śmietaną i lodami: przepis na pyszny deser
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Śliwki są pełne minerałów i związków roślinnych, które działają przeciwutleniająco. Regulują trawienie i choć zawierają sporo cukru, warto korzystać z ich cennych składników całą jesień. Chociażby w postaci tarty z bitą śmietaną i lodami. Podajemy dobry przepis.
SKŁADNIKI
- CIASTO:
200 g mąki
100 g masła
60 g cukru pudru
szczypta soli
1 jajko
POLEWA
600 g śliwek
sok z 1/2 cytryny
15 g masła
100 g cukru
20 ml soku wieloowocowego
DODATKI:
bita śmietana
lody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę, masło, cukier puder, sól i jajko zagnieść na gładkie ciasto. Schłodzić je ok. 30 minut w lodówce.
- Rozwałkować ciasto na powierzchni posypanej mąką.
- Włożyć do formy na tartę (średnica ok. 26 cm).
- Śliwki przekroić na pół, wyjąć pestkę i każdą połówkę przekroić jeszcze raz.
- Cząstki śliwek ułożyć jak dachówki na cieście pokrywając całą powierzchnię.
- Obłożyć płatkami masła i piec przez około 30 minut, w piekarniku nagrzanym do 170 -180 stopni.
- Cukier karmelizować na patelni z sokiem z cytryny, aż uzyska złotobrązowy kolor, dodać sok wieloowocowy.
- Polać śliwki karmelem i piec jeszcze 10 minut.
- Podawać na ciepło z bitą śmietaną i lodami.