Tarta śliwkowa z bitą śmietaną i lodami: przepis na pyszny deser

2021-03-29
Tarta ze śliwkami
Autor: pixabay.com Tarta śliwkowa doskonale komponuje się bitą śmietaną i lodami.
łatwy
25 min
4

Śliwki są pełne minerałów i związków roślinnych, które działają przeciwutleniająco. Regulują trawienie i choć zawierają sporo cukru, warto korzystać z ich cennych składników całą jesień. Chociażby w postaci tarty z bitą śmietaną i lodami. Podajemy dobry przepis.

SKŁADNIKI

    CIASTO: 200 g mąki 100 g masła 60 g cukru pudru szczypta soli 1 jajko POLEWA 600 g śliwek sok z 1/2 cytryny 15 g masła 100 g cukru 20 ml soku wieloowocowego DODATKI: bita śmietana lody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę, masło, cukier puder, sól i jajko zagnieść na gładkie ciasto. Schłodzić je ok. 30 minut w lodówce.
  • Rozwałkować ciasto na powierzchni posypanej mąką.
  • Włożyć do formy na tartę (średnica ok. 26 cm).
  • Śliwki przekroić na pół, wyjąć pestkę i każdą połówkę przekroić jeszcze raz.
  • Cząstki śliwek ułożyć jak dachówki na cieście pokrywając całą powierzchnię.
  • Obłożyć płatkami masła i piec przez około 30 minut, w piekarniku nagrzanym do 170 -180 stopni.
  • Cukier karmelizować na patelni z sokiem z cytryny, aż uzyska złotobrązowy kolor, dodać sok wieloowocowy.
  • Polać śliwki karmelem i piec jeszcze 10 minut.
  • Podawać na ciepło z bitą śmietaną i lodami.