Ekspresowe ciasto z agrestem i porzeczkami – pyszne, wilgotne i zawsze się udaje

Ekspresowe ciasto z agrestem i porzeczkami – pyszne, wilgotne i zawsze się udaje
Autor: Shutterstock Letnie ciasto z sezonowymi owocami to zawsze udana propozycja
łatwy
15 min
4

Masz niespodziewanych gości albo po prostu nagłą ochotę na coś słodkiego? To ekspresowe ciasto z agrestem i porzeczkami uratuje każdą sytuację! Robi się je błyskawicznie, a efekt zaskakuje – jest wilgotne, lekko kwaskowe i znika z talerza, zanim zdąży ostygnąć. Sprawdź, jak w kilka chwil wyczarować owocowy wypiek idealny do kawy lub na leniwe popołudnie.

Zalety ciast z owocami

Ciasta z owocami to prawdziwa klasyka, która nigdy się nie nudzi – są lekkie, pełne smaku i naturalnej słodyczy. Świetnie łączą w sobie puszyste lub kruche ciasto z sezonowymi owocami, które nadają im świeżości i soczystości. Co więcej, wypieki z owocami można dopasować do pory roku i dostępnych składników – od truskawek i rabarbaru wiosną, przez jagody, agrest i porzeczki latem, aż po śliwki i jabłka jesienią.

Ich największą zaletą jest uniwersalność – sprawdzą się zarówno jako szybki deser do popołudniowej kawy, jak i efektowny wypiek na rodzinne spotkanie. Są proste w przygotowaniu, a jednocześnie robią duże wrażenie. I co ważne – można je dowolnie modyfikować, tworząc za każdym razem coś nowego, bez wychodzenia poza podstawowy przepis.

Poznaj inne przepisy na dania z agrestem

Sos agrestowo truskawkowy

Bruschetta z agrestem i pomidorami

Kurczak pieczony z sosem agrestowym

Agrestowy sos do ryby

SKŁADNIKI

  • 1/2 kostki margaryny
  • 4 jaja
  • 20 dag mąki
  • 20 dag cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka skórki pomarańczowej
  • łyżka tłuszczu
  • łyżka bułki tartej
  • 30 dag agrestu
  • 15 dag porzeczek
  • cukier waniliowy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Margarynę z jajkami i cukrem utrzeć na gładką masę.
  • Dodać mąki i proszku do pieczenia oraz skórki pomarańczowej i wymieszać.
  • Wysmarować blachę tłuszczem i wysypać bułką tartą.
  • Wlać ciasto na blachę.
  • Na surowe ciasto wysypać agrest i porzeczki.
  • Posypać owoce cukrem waniliowym.
  • Piec przez 45 minut w temperaturze 170 stopni. Wystudzić.
  • Podawać posypane cukrem pudrem.
Beszamel: Agrest - właściwości owoców agrestu i ich zastosowania kulinarne
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej