Szarlotka razowa: przepis na szarlotkę z mąki razowej
2021-03-29
średni
45 min
4
Szarlotka to prawdziwa uczta kulinarna, ale też bardzo kaloryczna. Dlatego sprawdź nasz przepis na szarlotkę razową z bardziej wartościowej mąki.
Zamiast tartych jabłek na podpieczonym cieście można ułożyć cząstki owoców.
SKŁADNIKI
- 25 dag mąki pszennej razowej
- 15 dag cukru trzcinowego
- 4 łyżki jogurtu
- łyżeczka proszku do pieczenia
- żółtko
- 5 łyżek oleju z pestek winogron
- 1 kg jabłek
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki rodzynek
- 2 łyżki soku z pomarańczy
- tłuszcz i mąka do formy
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę wymieszaj z 10 dag cukru, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodaj żółtko, jogurt i olej, zagnieć ciasto. Owiń je folią i włóż na godzinę do lodówki.
- Tortownicę posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Ciasto rozwałkuj, wyłóż nim spód tortownicy, nakłuj w kilku miejscach widelcem. Piecz 10 minut w temp. 200°C.
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i zetrzyj na grubej tarce. Skrop sokiem z pomarańczy, by nie sczerniały. Dodaj resztę cukru, bułkę tartą, rodzynki i wymieszaj.
Jabłka równo rozłóż na podpieczonym cieście i wstaw ponownie do nagrzanego piekarnika na ok. 20 minut. Po upieczeniu wystudź w tortownicy.