Szarlotka inaczej, w 20 minut: przepis na miniszarlotki
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Trudno znaleźć osobę, która nie lubi szarlotki. Jabłecznik może być pieczony na różnych spodach, podawany na ciepło lub zimno, z lodami albo bitą śmietaną. Poniższy przepis na deser jest jednak czymś nieco innym - w dodatku do zrobienia w 20 minut!
SKŁADNIKI
- opakowanie ciasta francuskiego
- jabłka w słoiku (świeże też się sprawdzą)
- ulubione dodatki do jabłek: cynamon, płatki migdałowe, orzechy, rodzynki, czekolada
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Nagrzewamy piekarnik do 190-200 stopni. W tym czasie rozwijamy ciasto francuskie i dzielimy je na 8 kwadratów (tyle akurat wychodzi ze standardowego opakowania).
- Jabłka ze słoika możemy mieszamy z ulubionymi dodatkami, np. z płatkami migdałowymi i cynamonem.
- Każdy kwadrat ciasta francuskiego wkładamy do formy do muffinów, nakładamy jabłka, zlepiamy delikatnie rogi i wstawiamy do piekarnika na 15-20 minut. Gotowe!