Wstawiony fistaszek - świetne ciasto z orzechami ziemnymi i polewą z whisky

Ciasto z orzechami i whisky
Autor: Shutterstock Ciasto z orzechami i whisky to prosty deser o ciekawym smaku.
łatwy
30 min
10

To ciasto proste w wykonaniu i oszczędne z wyglądu, ale smakuje znakomicie. Idealne do popołudniowej herbaty z przyjaciółkami lub na niedzielny deser. Dodatek whisky nadaje mu oryginalności i nieco nonszalancji. To przepis zdecydowanie wart wypróbowania. Oto wstawiony fistaszek!

SKŁADNIKI

  • 125 g miękkiego masła
  • 125 g cukru
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek mleka
  • 40 ml whisky
  • 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
  • 100 g orzechów ziemnych
  • Polewa:
  • 50 g orzechów ziemnych
  • 50 g cukru pudru
  • 20 ml whisky

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masło utrzeć, gdy zrobi się jasne i puszyste dodać cukier i cały czas miksując dodawać kolejno: skórkę pomarańczową, jajka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko i whisky.
  • Orzechy dość drobno posiekać i dodać do ciasta pod koniec miksowania. Tortownice o średnicy 22-24 cm wysmarować tłuszczem i przelać do niej masę. Piec w temperaturze 190 st. C przez ok 30 minut.
  • Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, a gdy lekko przestygnie również z tortownicy i studzić na kratce.
  • Orzechy posiekać i uprażyć na suchej patelni. Cukier puder wymieszać z whisky i posmarować polewą wierzch wystudzonego ciasta, posypać uprażonymi orzeszkami.
Dlaczego warto jeść orzechy?

Galeria: 13 przepisów na hitowe ciasta bez pieczenia

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej