Wstawiony fistaszek - świetne ciasto z orzechami ziemnymi i polewą z whisky
2022-01-03
łatwy
30 min
10
To ciasto proste w wykonaniu i oszczędne z wyglądu, ale smakuje znakomicie. Idealne do popołudniowej herbaty z przyjaciółkami lub na niedzielny deser. Dodatek whisky nadaje mu oryginalności i nieco nonszalancji. To przepis zdecydowanie wart wypróbowania. Oto wstawiony fistaszek!
SKŁADNIKI
- 125 g miękkiego masła
- 125 g cukru
- 3 jajka
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 łyżek mleka
- 40 ml whisky
- 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
- 100 g orzechów ziemnych
- Polewa:
- 50 g orzechów ziemnych
- 50 g cukru pudru
- 20 ml whisky
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Masło utrzeć, gdy zrobi się jasne i puszyste dodać cukier i cały czas miksując dodawać kolejno: skórkę pomarańczową, jajka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko i whisky.
- Orzechy dość drobno posiekać i dodać do ciasta pod koniec miksowania. Tortownice o średnicy 22-24 cm wysmarować tłuszczem i przelać do niej masę. Piec w temperaturze 190 st. C przez ok 30 minut.
- Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, a gdy lekko przestygnie również z tortownicy i studzić na kratce.
- Orzechy posiekać i uprażyć na suchej patelni. Cukier puder wymieszać z whisky i posmarować polewą wierzch wystudzonego ciasta, posypać uprażonymi orzeszkami.
Dlaczego warto jeść orzechy?