Strudel jabłkowy z ciasta francuskiego
2021-03-29
średni
50 min
4
Ciasto jabłkowe - najczęściej szarlotka - to jedno z najbardziej lubianych wypieków. My proponujemy nieco inną jego postać - strudel jabłkowy z ciasta francuskiego. Ten przysmak zainspirowany jest kultowym wiedeńskim deserem apfelstrudel.
SKŁADNIKI
- opakowanie ciasta francuskiego
- 1 kg jabłek obranych i pokrojonych w cząstki
- 10 dag suszu śliwkowego i morelowego, pokrojonego w kostkę
- 3 łyżki miodu
- 5 dag orzechów włoskich
- opakowanie bakalii
- szczypta cynamonu
- 3 goździki
- masło
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jabłka przesmażamy na maśle.
- Dodajemy śliwki, morele, miód, orzechy włoskie, bakalie, szczyptę cynamonu, goździki. Odstawiamy do wystudzenia.
- Ciasto francuskie rozwałkowujemy i smarujemy roztopionym masłem.
- Na jednym końcu układamy farsz (ale nie po same brzegi, żeby uniknąć wyciekania). Zwijamy w rulon.
- Pieczemy w temp. 160
o C przez 30-40 min.