Smakowite chaczapuri ze szpinakiem - przepis na pyszny placek serowy rodem z Gruzji

2020-09-28
Smakowite chaczapuri ze szpinakiem - przepis na pyszny placek serowy rodem z Gruzji
Autor: Shutterstock Chaczapuri ze szpinakiem to pyszna gruzińska przekąska.
łatwy
35 min
4

Chaczapuri to jedna z bardziej rozpoznawalnych przekąsek kuchni gruzińskiej. Ten drożdżowy placek z serem podaje się z zimnym jogurtem z przyprawami. Najsmaczniejsze możemy zjeść w samej Gruzji ale warto spróbować przygotować chaczapuri samemu w domu. Podajemy przepis na domowe chaczapuri ze szpinakiem.

Składniki

Składniki ciasta:

30 dag mąki

1/2 szklanki mleka (najlepiej 2%)

1 łyżeczka suszonych drożdży

1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej

sól

pieprz



Składniki farszu:

1/2 opakowania szpinaku (można dać więcej; farsz możemy wykorzystać też do innych potraw)

2-3 łyżki startego sera żółtego

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka chili

sól i pieprz do smaku

 

dodatkowo potrzebujemy:

oliwy do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Umyte liście szpinaku pozbawić łodyżek. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy. Czosnek obrać i posiekać. Wrzucić na rozgrzana oliwę i chwilę smażyć. Dodać szpinak. Po kilku minutach powinien być gotowy, dodać sól i pieprz do smaku. Odstawiamy do ostygnięcia.

W tym czasie przygotowujemy ciasto. Mąkę, drożdże, mleko oraz przyprawy mieszamy i zagniatamy. Odstawiamy na około 10-15 minut do wyrośnięcia. Jeśli ciasto będzie za suche, możemy dodać więcej mleka i odwrotnie – kiedy będzie zbyt mokre, dodać mąki.

Kiedy ciasto wyrośnie, rozwałkowujemy je na prostokątny placek o grubości około 1/2 cm. Wykładamy szpinak, pozostawiając około 2 cm brzegu. Szpinak posypujemy serem i chili. Brzegi zawijamy jak kopertę i sklejamy.

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę. Placek pieczemy około 2 minut na jednej stronie i 2 minut na drugiej. Czynność powtarzamy czterokrotnie. W trakcie smażenia placek kilkakrotnie smarujemy oliwą. Na koniec pieczemy jeszcze pod przykryciem około 5 minut.

Podajemy z jogurtem bałkańskim lub greckim. Smacznego!

Co to jest chaczapuri?

Chaczapuri to tradycyjna przekąska kuchni gruzińskiej. Jest to placek drożdżowy zapiekany z serem. W niektórych regionach zapieka się go również z jajkiem lub pastą z fasoli. Nazwa potrawy oznacza: chaczo – ser, puri – chleb. Do chaczapuri najczęściej podawany jest gęsty jogurt. Współczesne wersje chaczapuri może być przygotowywane z dodatkiem szpinaku czy sera wędzonego – wszystko zależy od upodobania.