Słodkie, orzeźwiające i proste w przygotowaniu. Te cake popsy to hit

Słodkie, orzeźwiające i proste w przygotowaniu. Te cake popsy to hit
Autor: Shutterstock.com Słodkie, orzeźwiające i proste w przygotowaniu. Te cake popsy to hit
łatwy
15 min
8

Dieta wegetariańska

Ciasto na patyku, czyli cake popsy, cieszą się ogromną popularnością. Są proste w przygotowaniu, smakują niesamowicie i wyglądają obłędnie. Tym razem zaskocz wszystkich lekko kwaśną wersją, która zachwyca smakiem. Cytrynowe cake popsy już na wyciągnięcie ręki.

Aromatyczny deser dla całej rodziny. Te cake popsy to prawdziwy sztos

Cytrynowe cake popsy to deser, który każdemu zawróci w głowie. I nic dziwnego, są proste w przygotowaniu, smakują wyśmienicie i wyglądają obłędnie. To świeża i lekka wariacja klasycznego przepisu, która sprawdzi się dla wszystkich tych, którzy lubią desery "takie nie za słodkie".

WYglądają jak lizaki, ale zamiast tego smakują jak pyszne ciasto z kremem. Cytryna świetnie balansuje słodycz białej czekolady i nadaje naszym słodkością rześkości i niesamowitego smaku. To naprawdę perfekcyjny pomysł na ciekawy deser.

Co więcej, można je pięknie udekorować. Wykorzystać możemy kolorowe polewy, posypki, lukry, skórkę z cytryny, wiórki kokosowe i wiele, wiele innych. Ogranicza nas tu wyłącznie własna wyobraźnia (i dostępność produktów).

Co ważne to fakt, by serek dodawać stopniowo do naszych cake popsów. Wszystko dlatego, że za dużo serka sprawi, że będą się one rozpadały, a niewystarczająca jego ilość może skutkować kruszeniem się. Trzeba być więc ostrożnym przy jego dodawaniu. Mimo to jest to jednak świetny sposób na ciekawy deser.

SKŁADNIKI

  • Ciasto cytrynowe:
  • 200 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 2 jajka
  • 100 ml oleju roślinnego
  • 120 ml jogurtu naturalnego
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Krem:
  • 100 g serka kremowego
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • Dekoracja:
  • 200 g białej czekolady 
  • patyczki do cake pops

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
  • W misce mieszamy jajka, olej, jogurt, sok i skórkę z cytryny.
  • W drugiej misce łączymy ze sobą cukier, proszek do pieczenia i sól.
  • Suche składniki dodajemy do mokrych i łączymy ze sobą.
  • Całość przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Pieczemy około 30 minut.
  • Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
  • Zimnie ciasto kruszymy na drobne okruchy.
  • Dodajemy serek kremowy, cukier puder i sok z cytryny.
  • Mieszamy, aż powstanie nam zwarta masa.
  • Formujemy kulki, które układamy na talerzu.
  • Wkładamy je do lodówki na min. 30 minut.
  • Rozpuszczamy białą czekoladę.
  • Końcówkę patyczka maczamy w czekoladzie i wbijam ją w kulkę.
  • WKładamy do lodówki na kilka minut.
  • Każdego cake popsa zanurzamy w rozpuszczonej czekoladzie, delikatnie obracając.
  • Strzepujemy nadmiar i odstawiamy do zastygnięcia.
Beszamel: Cytryna – właściwości zdrowotne i kulinarne cytryny
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej