Serowe ciasto morelowo-migdałowe z masą budyniową i kruszonką czekoladową
2021-07-11
łatwy
60 min
8
To jest tak pyszny deser, że można do niego wzdychać. Robię je na specjalne okazje, bo wymaga sporo pracy, ale efekt powala, ciasto wygląda i smakuje obłędnie.
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 200 g sera trzykrotnie mielonego
- 1 jajko
- 1/3 szklanki mleka
- 1/2 szklanki oleju
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka kakao
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- szczypta soli
- Nadzienie:
- 2 kg moreli
- 1 garść siekanych migdałów lub płatków migdałowych
- Masa:
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- 0,5 szklanki cukru
- 1,5 szklanki mleka
- 1 kostka masła
- Kruszonka:
- 0,5 szklanka mąki
- 0,5 szklanki cukru
- 2 łyżki kakaoe
- 1 łyżka rumu
- 0,5 kostki masła
- Opcjonalnie:
- 1 małe opakowanie śmietany kremówki
- 2 opakowania cukru waniliowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ser utrzeć z mlekiem jajkiem, olejem i solą na gładką masę.
- Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym.
- Do masy serowo dodawać stopniowo wymieszane suche składniki, zagnieść ciasto.
- Gotowe ciasto rozwałkować i wyłożyć nim spód i boki wysmarowanej tłuszczem blaszki.
- Morele pokroić na połówki, wyjąć pestki, owoce ułożyć na cieście i posypać migdałami.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. C na 25 minut. Przestudzić.
- Budyń ugotować na mleku i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem i stopniowo dodawać budyń.
- Masę maślano-budyniową rozłożyć na cieście.
- Składniki kruszonki wymieszać, rozdrabniać palcami, aż utworzą się grudki. Przesypać do blaszki wyłożonej papierem, podpiec przez 10 minut w piekarniku.
- Podpieczoną kruszonkę pokruszyć na wierzch ciasta.
- Opcjonalnie można jeszcze ubić śmietanę do dekoracji.