Serowe ciasto morelowo-migdałowe z masą budyniową i kruszonką czekoladową

Serowe ciasto morelowo-migdałowe z masą budyniową i kruszonką czekoladową
Autor: Shutterstock Ciasto morelowe z kruszonką czekoladową i świeże owoce na stole.
łatwy
60 min
8

To jest tak pyszny deser, że można do niego wzdychać. Robię je na specjalne okazje, bo wymaga sporo pracy, ale efekt powala, ciasto wygląda i smakuje obłędnie.

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 200 g sera trzykrotnie mielonego
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Nadzienie:
  • 2 kg moreli
  • 1 garść siekanych migdałów lub płatków migdałowych
  • Masa:
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 kostka masła
  • Kruszonka:
  • 0,5 szklanka mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakaoe
  • 1 łyżka rumu
  • 0,5 kostki masła
  • Opcjonalnie:
  • 1 małe opakowanie śmietany kremówki
  • 2 opakowania cukru waniliowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ser utrzeć z mlekiem jajkiem, olejem i solą na gładką masę.
  • Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym.
  • Do masy serowo dodawać stopniowo wymieszane suche składniki, zagnieść ciasto.
  • Gotowe ciasto rozwałkować i wyłożyć nim spód i boki wysmarowanej tłuszczem blaszki.
  • Morele pokroić na połówki, wyjąć pestki, owoce ułożyć na cieście i posypać migdałami.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. C na 25 minut. Przestudzić.
  • Budyń ugotować na mleku i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem i stopniowo dodawać budyń.
  • Masę maślano-budyniową rozłożyć na cieście.
  • Składniki kruszonki wymieszać, rozdrabniać palcami, aż utworzą się grudki. Przesypać do blaszki wyłożonej papierem, podpiec przez 10 minut w piekarniku.
  • Podpieczoną kruszonkę pokruszyć na wierzch ciasta.
  • Opcjonalnie można jeszcze ubić śmietanę do dekoracji.
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej