Rozkoszne jagodzianki z nadzieniem z dodatkiem białego sera

Jagodzianki z twarogiem
Autor: Shutterstock Domowe jagodzianki, świeże owoce i filiżanka herbaty na drewnianym stole.
łatwy
60 min
8

Jagodzianki to nasze dobro narodowe. W sezonie jagodowym trudno o lepszy deser, przekąskę lub nawet śniadanie. Ze szklanką mleka lub kakao smakują nieziemsko, z kawa czy herbatą również. Najlepsze są oczywiście te domowe, własnoręcznie przygotowane. Dziś proponuję przepis na jagodzianki nico inne niż tradycyjne - z dodatkiem białego sera. Smakują obłędnie.

SKŁADNIKI

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 szklanka mleka
  • 50 g drożdży (1/2 op.)
  • 1/2 kostki masła lub margaryny
  • 5 jajek
  • cukier puder do posypywania
  • 1 szklanka jagód
  • 1 kostka tłustego twarogu
  • 1 łyżka cukru
  • skórka z cytryny
  • szczypta cynamonu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Drożdże rozpuścić w letnim mleku, dodać 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki i odstawić w ciepłe miejsce, aby zaczęły pracować.
  • Masło rozpuścić w garnuszku i ostudzić.
  • 4 jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać mąkę i rozpuszczone masło. Wmieszać.
  • Na koniec dodać zaczyn i wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić, aby wyrosło na ok. 1 godzinę.
  • Wyrośnięte ciasto zagnieść przez chwilę, uformować wałeczek i podzielić go na kawałki.
  • Jagody przebrać, umyć i osuszyć. Wrzucić do miski. Twaróg pokruszyć i dodać do jagód.
  • Farsz dosłodzić, zetrzeć do niego nieco skórki z dokładnie umytej i wyparzonej cytryny, można też przyprawić odrobiną cynamonu.
  • Składniki farszu wymieszać, ale go nie ugniatać, niech owoce i bryłki twarogu pozostaną w całości.
  • Kawałki ciasta nadziewać farszem i dokładnie skleić, uformować zgrabne bułeczki, układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Pomiędzy bułkami zostawić spore odstępy. Wierzch bułeczek posmarować rozmąconym jajkiem.
  • Gotowe bułeczki odstawić ponownie do wyrośnięcia, po czy wstawić do piekarnik nagrzanego do 180 st. C na 30 min.
  • Bułeczki można posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem.
Sekret idealnego ciasta drożdżowego
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej