Rozkoszne jagodzianki z nadzieniem z dodatkiem białego sera
2021-07-19
łatwy
60 min
8
Jagodzianki to nasze dobro narodowe. W sezonie jagodowym trudno o lepszy deser, przekąskę lub nawet śniadanie. Ze szklanką mleka lub kakao smakują nieziemsko, z kawa czy herbatą również. Najlepsze są oczywiście te domowe, własnoręcznie przygotowane. Dziś proponuję przepis na jagodzianki nico inne niż tradycyjne - z dodatkiem białego sera. Smakują obłędnie.
SKŁADNIKI
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 1 szklanka mleka
- 50 g drożdży (1/2 op.)
- 1/2 kostki masła lub margaryny
- 5 jajek
- cukier puder do posypywania
- 1 szklanka jagód
- 1 kostka tłustego twarogu
- 1 łyżka cukru
- skórka z cytryny
- szczypta cynamonu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Drożdże rozpuścić w letnim mleku, dodać 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki i odstawić w ciepłe miejsce, aby zaczęły pracować.
- Masło rozpuścić w garnuszku i ostudzić.
- 4 jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać mąkę i rozpuszczone masło. Wmieszać.
- Na koniec dodać zaczyn i wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić, aby wyrosło na ok. 1 godzinę.
- Wyrośnięte ciasto zagnieść przez chwilę, uformować wałeczek i podzielić go na kawałki.
- Jagody przebrać, umyć i osuszyć. Wrzucić do miski. Twaróg pokruszyć i dodać do jagód.
- Farsz dosłodzić, zetrzeć do niego nieco skórki z dokładnie umytej i wyparzonej cytryny, można też przyprawić odrobiną cynamonu.
- Składniki farszu wymieszać, ale go nie ugniatać, niech owoce i bryłki twarogu pozostaną w całości.
- Kawałki ciasta nadziewać farszem i dokładnie skleić, uformować zgrabne bułeczki, układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pomiędzy bułkami zostawić spore odstępy. Wierzch bułeczek posmarować rozmąconym jajkiem.
- Gotowe bułeczki odstawić ponownie do wyrośnięcia, po czy wstawić do piekarnik nagrzanego do 180 st. C na 30 min.
- Bułeczki można posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem.
Sekret idealnego ciasta drożdżowego