Rozkoszne ciasto z rabarbarem

Rozkoszne ciasto z rabarbarem
Autor: Shutterstock.com Ciasto z rabarbarem pokrojone na porcje i podane z sosem waniliowym
łatwy
15 min
12

Ciasto z rabarbarem jest puszyste i przepyszne. Słodycz ciasta w połączeniu z kwaśnym rabarbarem jest po prostu rozkoszna. W sezonie na rabarbar koniecznie wypróbuj to rozkoszne ciasto z kawałkami rabarbaru.

Składniki

250 ml kefiru

50 g masła

2 jajka

1/2 szklanki cukru pudru

5 g proszku do pieczenia (1 łyżeczka)

250 g mąki pszennej

2-3 łodygi rabarbaru, pokrojone na kawałki o długości 5 cm

1 szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Ubij jajka z cukrem, połącz z kefirem i roztopionym masłem. Dokładnie wymieszaj i dodaj porcjami przesianą mąkę.

Lejące się, jednorodne ciasto mieszaj, aż znikną grudki, a na samym końcu dodaj proszek do pieczenia i sól.

Wlej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu rozłóż warstwę pokrojonego rabarbaru.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C. Piecz około 45-50 minut lub do próby suchego patyczka. 

Gotowe ciasto ostudź. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Podawaj na zimno z sosem waniliowym. Można też podać na ciepło z lodami śmietankowymi. 

Rabarbar - jakie ma właściwości? Dlaczego warto jeść rabarbar?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Kuchnia kresowa z Podlasia” (wyd. Benkowski, 2006), „Polska Księga ...

więcej