Rozkoszne ciasto z rabarbarem
2021-05-17
łatwy
15 min
12
Ciasto z rabarbarem jest puszyste i przepyszne. Słodycz ciasta w połączeniu z kwaśnym rabarbarem jest po prostu rozkoszna. W sezonie na rabarbar koniecznie wypróbuj to rozkoszne ciasto z kawałkami rabarbaru.
SKŁADNIKI
- 250 ml kefiru
- 50 g masła
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 5 g proszku do pieczenia (1 łyżeczka)
- 250 g mąki pszennej
- 2-3 łodygi rabarbaru, pokrojone na kawałki o długości 5 cm
- 1 szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ubij jajka z cukrem, połącz z kefirem i roztopionym masłem. Dokładnie wymieszaj i dodaj porcjami przesianą mąkę.
- Lejące się, jednorodne ciasto mieszaj, aż znikną grudki, a na samym końcu dodaj proszek do pieczenia i sól.
- Wlej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu rozłóż warstwę pokrojonego rabarbaru.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C. Piecz około 45-50 minut lub do próby suchego patyczka.
- Gotowe ciasto ostudź. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
- Podawaj na zimno z sosem waniliowym. Można też podać na ciepło z lodami śmietankowymi.
Rabarbar - jakie ma właściwości? Dlaczego warto jeść rabarbar?